Csiperke gomba  

A gomba már évezredek óta szolgál az emberiség táplálékául, a hazai egyik nagy kedvenc a csiperke gomba. Más néven sárga csiperke vagy sampinyon. A csiperke közeli rokonságban van az őzláb gomba nezmetséggel és a világon szinte a legelterjedtebb gomba. Származása Európára és Észak-Amerikára tehető, de napjainkra a legnagyobb mennyiséget már Ázsiában termesztik. Előfordulása szinte a világon mindenhol megtalálható, elsősorban erdőszéleken, erdőkben, mezőkön. De csiperkét nemcsak szedhetünk, termesztése házilag is lehetséges. A fogyasztása az utóbbi években egyre inkább növekszik, melynek okai között szerepel többek között, hogy tápláló, mégis koleszterinmentes és vegyszereket sem tartalmaz. Termesztésének köszönhetően szezonalitástól függetlenül, szinte egész évben hozzájuthatunk frissen is a zöldségesüzletekben, vagy nagyobb bevásárlóközpontok zöldséges részlegein.

Csiperke jellemzői

A csiperke kalapja fehér színű, domború, mely később ellaposodik és enyhén megsárgul. Lemezei rózsaszínűek, később barnára, feketésre színeződik, spórái feketés barnák. Átmérője elérheti a 10-12 cm-t is. Tönkjén gallér található, az illata kellemes. Bőre lehúzható, könnyen tisztítható.

A csiperke gomba vitamin tartalma

Magas a fehérje tartalma, és alacsony a kalória tartalma, így remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják. Gazdag forrása a B-vitaminoknak, vasnak és káliumnak. Továbbá tartalmaz C- és D-vitamint is.

Érdemes beépíteni a mindennapi étkezéseink közé, mivel rendszeres fogyasztása jótékony hatású a szervezetünk számára.

Fogyasztása jótékonyan hat:

  • a vérnyomás csökkentésére
  • az immunrendszer erősítésére
  • szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére

A gomba antuoxidáns hatása segít az oxidatív stressz elleni küzdelemben, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van.

Érdemes rendszeresen fogyasztani mert ízletes konyhai alapanyag, mely íze a fűszerezésével még különlegesebbé tehető. Ezenkívül tápanyagokban gazdag és pozitív hatásokkal rendelkezik, melyek segítenek az egészségünk megőrzésében.

A csiperke felhasználása

A csiperke széleskörben felhasználható a konyhában, ízletes és sokoldalú élelmiszerként. Nemcsak párolva, főzve, sütve, de az utóbbi időben grillezve is rendkívül népszerű. Bár az íze rendkívül megosztó, fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes kísérletezni. Bár az íze megosztó, fűszerezése által különleges ízvilágú ételeket készíthetünk. A gombás receptek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

Arra figyeljünk, hogy csak hatóságilag ellenőrzött, biztosan ehető gombát fogyasszunk. Válasszunk fiatal példányokat, melyeket minél előbb fel is használunk. A gomba ugyanis megfelelő tárolás mellett sem tartható el túl sokáig, azonban remekül fagyasztható.

Valamennyi fajtára vonatkozik, hogy nem szabad túl sokat enni belőle, mert a gombafonal kinint tartalmaz, amelyet a szervezetünk nem tud hasznosítani, ez pedig megnehezíti az emésztési folyamatot. Éppen ezért nem ajánlott babáknak sem a fogyasztása 1 éves kor előtt. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom