Gomba allergia

Bizony gomba allergia is létezik, melyet a különféle ehető gombák válthatnak ki. A gomba allergia és a gombamérgezés azonban nem összetévesztendő. Gomba mérgezés főleg a nem ehető gombák elfogyasztását követően lép fel. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.  A máriatövis – mely a máj méregtelenítésében és regenerálódásában is fontos szerepet játszik – hatékony segítség a gyilkosgalóca okozta mérgezés esetén is. Ugyanis képes lebontani a gomba okozta mérgeket, ezáltal megakadályozva a májsejtek pusztulását.

Gomba allergia tünetei

A gomba tünetei a fogyasztását követően az alábbiak lehetnek:

 • hányinger, émelygés
 • hasmenés
 • gyomorfájdalom
 • duzzanat
 • viszketés
 • kiütés a száj, ajak körül, a nyelven egyaránt

A gomba nemcsak allergiát okozhat, mivel szervezetünk nehezen tudja megemészteni, ezért fogyasztását követően allergia nélkül is érezhetjük utána a gyomrunkat nehéznek. Ezt a nehéz érzést az emésztetlen gomba okozza, mely párosulhat puffadással, hasfájással, kellemetlen gázképződéssel.

Az allergiás tüneteket az élelmiszertermeléshez használt penészgombák is kiválthatják, például az élesztőgomba.

A spórák is okozhatnak allergiát, melyek hasonlóak a pollenallergiához. Itt pedig már érdemes a keresztallergiát is megemlíteni. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

Ezzel szemben például a pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

 • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
 • ajakduzzanat
 • nyelvduzzanat
 • garatvizenyő
 • hasi görcsök

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzák, a nyírfa virágzását megelőzően decemberig kezdhető meg a kezelés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom