Gomba ásványi anyag tartalma

A gomba ásványi anyag tartalma rendkívül jelentős, mint ahogy számos vitamin is megtalálható benne. A gomba évezredek óta szolgál az emberiség táplálékául. Bár semleges íze és különleges állaga miatt nagyon megosztó étel. Vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Pedig fűszerezésével igazán különleges gombás ételek készíthetők. Rendszeres fogyasztásával pedig sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

Gomba ásványi anyag tartalma

Nemcsak vitamin-, ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Megtalálható benne a kalcium, magnézium, vas, cink és a réz is. Számos nyomelemet is tartalmaz, mint például a szelén és a molibdén. Az ásványi anyagok nagyon fontosak az emberi test számára.

Ásványi anyagai hatása a szervezetre:

  • segít a csontok erősítésében
  • a sejtek megfelelő működésében
  • az immunrendszer erősítésében
  • a vérkeringés szabályozásában

Hatása a szervezetre igazán jótékony. Emellett a gomba különböző fajtái antioxidánsokban és vitaminokban is gazdag, így fogyasztásuk rendkívül előnyös. Ráadásul sok – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz, a kalória tartalma pedig igazán alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Cukorbeteg étrendbe is beilleszthető. Bár nem tartozik a legnépszerűbb ételeink közé – főleg a gyerekek nem rajonganak étre – érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a gomba szezonban. Hiszen remekül fagyasztható is, mely lehetőséget ad a téli eltevésre. Bár szinte egész évben hozzájuthatunk frissen is.

Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Fűszerezzük bátran, mivel az íze jellegtelen önmagában. A gomba fűszerezése által azonban számos ízletes, különleges ízhatású ételt készthetünk. Remek fűszere a kakukkfű, fokhagyma, mely– bárhogy készítsük is el a zöldséget – jól harmonizál vele.

Semleges íze lehetővé teszi széleskörű felhasználását, így tökéletes friss konyhai alapanyag kora nyártól egészen késő őszig.  

Érdemes tehát bevenni a mindennapi étkezéseink közé. Annál is inkább mivel a gomba felhasználása igazán széleskörű. Számos ízletes étel alapanyaga, melyet könnyen és gyorsan elkészíthetünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom