Gomba babáknak

Vajon mikortól adható gomba babáknak? A gomba szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – ásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a gomba hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Az egyik legnépszerűbb élelmiszer a konyhákban, és fagyasztva vagy befőttként, konzervnek elrakva egész évben elérhető.

Mikortól adható gomba babáknak?

A gomba azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdete után még nem adható a babáknak. A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a bogyósok – málna, az eper, szeder – a dió, a méz, mind ezek közé tartozik. A gomba fogyasztása is csak 12 hónapos kor után javasolt. Ugyanis a gombafonal kitint tartalmaz, amit a szervezetünk nem tud hasznosítani. Ez pedig megnehezíti az emésztési folyamatot.  

Mire érdemes figyelni, ha gombát adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk.
  • Kezdetben csak egy gomba fajtával próbálkozzunk (például csiperke).
  • Inkább pároljuk, mint főzzük, úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a gomba is okozhat allergiát. Éppen ezért mindenképpen érdemes figyelni a gomba allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

A gomba készítése a babáknak:

A gombát pürésíthetjük vagy ha darabokra vágva dolgozzuk fel, úgy is adhatjuk a babáknak. Készíthetjük könnyen fogyasztható, pürés állagú krémlevesnek, de párolva, főzve köretként is. Ha darabosan adjuk, ne hagyjuk felügyelet nélkül, nehogy fennálljon a fulladásveszély.

A gomba számos vitamint– és ásványianyagot tartalmaz, melyek jótékonyan hatnak a babák egészséges fejlődésére is.

Ráadásul rendkívül jól fűszerezhető, így bármely ételekhez keverhetjük. A gombapüré csirkehússal kifejezetten jó választás, mely burgonyával is dúsítható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom