Gomba befőtt

A gomba befőtt – nem olyan ismert és népszerű, mint a gyümölcsökből készült társai. Korábban a cukor elterjedése előtt főleg aszalással tartósították a gyümölcsöket. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, és már a Kínai Birodalomban is alkalmazták.  

Ezt a módszert már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán már a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.

A cukor megjelenésével azonban az aszalást egyre inkább háttérbe szorította a gyümölcsök befőzése. A nyári időszakban főleg cseresznyét, meggyet, őszibarackot, sárgabarackot tettek el télire, lekvárnak is. Ősszel a szilva, körte befőzésének volt nagy hagyománya.

Gomba befőtt recept

A gombát télire is el lehet tenni, befőttként szárítva vagy akár fagyasztva is. A befőzése kevésbé ismert, de érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

 • 1 kg gomba tisztítás után ízlés szerint feldarabolva
 • ¼ liter bor- vagy gyümölcsecet
 • ¾ l víz
 • 10 dkg cukor
 • hagyma, fokhagyma, babérlevél, szegfűszeg, mustárag – ízlés szerint
 • befőttesüvegek jól záródó tetővel

A gomba befőtt elkészítése lépésről – lépésre:

 1. A gombát tisztítsuk meg és daraboljuk a kívánt méretűre.
 2. Az ecetet forraljuk fel a vízzel, kimért cukorral és a fűszerekkel ízlés szerint fűszerezzük.
 3. Közben a gombával töltsük meg az üvegeket.
 4. Ha a fűszeres lé felforrt, zárjuk le alatta a gázt és hagyjuk kihűlni.
 5. Végül öntsük a gombával töltött üvegekre és a kupakokkal jól zárjuk le. (Ha felfordítjuk a lezárt üveget és az nem folyik, akkor jól záródott le.)

TIPP: készíthetjük úgy is, hogy előre blansírozzuk a gombát. Ebben az esetben ezt követően tesszük az üvegbe és úgy öntjük fel a forró fűszeres lével. Majd szárazdunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl (ez akár 1-2 nap is lehet). Ezután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A fent megadott mennyiség tetszés szerint növelhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom