Gomba elkészítése

A gomba elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. De az íze megosztó, így sokan kerülik. Pedig a gomba nagyon egészséges, mely rendkívül jótékony hatású a szervezetünkre. Érdemes ezért beiktatni a mindennapi étkezéseink közé.Ráadásul a kalória tartalma is meglehetősen alacsony és szinte egész évben hozzájuthatunk. Nem kell kifejezetten figyelni – mint más zöldségek, gyümölcsök esetében – a gomba szezonra. Ugyanakkor érdemes figyelni rá, hogy – még megfelelő helyen tartva is – csak rövid ideig tárolható, viszont akár le is fagyasztható. Így ha nagyobb mennyiséghez jutunk el is tehetünk belőle. Babáknak is adható, igaz javasolt a 12 hónap körüli kort megvárni vele, mivel számukra nem könnyen emészthető.

Gomba vásárlása, tisztítása

A gombát szedhetjük magunk – bár ebben az esetben is javasolt a bevizsgáltatása, mert nem mindegyik alkalmas fogyasztásra – vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb. Az ehető fajták közül a legnépszerűbbek és legismertebbek a csiperke-, a laska-, vargánya– és kucsmagomba. De kedvelt az őzláb-, a szegfűgomba és az ínyencek kedvence a szarvasgomba.

A gombát meg kell tisztítani – a kalapját és a szárát is – a szennyeződésektől és utána tudjuk feldolgozni. A termesztett gombát elég alaposan megmosni, bár sokan inkább pucolják. Viszont érdemes tudni, hogy a héj is értékes vitaminokat tartalmaz és fogyasztásra is alkalmas. Ha mégis eltávolítanánk a héjat, inkább csak zöldségkefével dörzsöljük át a teljes megpucolás helyett.

Viszont ne áztassuk, lehetőleg folyóvíznél mossuk, mivel sok vizet képes magába szívni. Ha a szárára éppen nincs szükség az adott étel készítése során, akkor se dobjuk ki. Tegyük félre, hűtőszekrényben még néhány napig eltartható. Remekül felhasználható gombás rántottában, de húsok töltelékeként vagy tésztába keverve egyaránt.

Számos fajtája más-más ízvilágú, de fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Főzhetjük és párolhatjuk is. A gomba párolása sokkal kíméletesebb módja az elkészítésének, mint a főzése, mivel így jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok.

Gomba elkészítése

A gombát önmagában kevésbé szoktuk sütni. Jellemzőbb a főzése vagy párolása. Bár inkább kíméletesen pároljuk, mint főzzük akkor jobban benne maradnak a szervezet számára hasznos vitaminok és ásványianyagok. Párolni lehet pároló edényben, de egy fém szűrő segítségével, hagyományos, sima edényben is. Így elkészítve számos étel alapjául szolgálhat.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a különböző zöldségek grillezése, ez alól a grillezett gomba sem kivétel. Remek kiegészítője grillezett húsoknak, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt.

Gomba tárolása

A gomba tárolása kicsit nagyobb odafigyelést igényel. Ezért érdemes néhány dologra odafigyelni. Csak olyan csomagolásban tároljuk, ami biztosítja a megfelelő szellőzést, ugyanakkor a vizet is képes felszívni. Erre az üzletekben kapható előre csomagolt gomba csomagolása tökéletesen megfelel. Hűtőszekrényben tartva néhány napig romlás nélkül eltartható.

Ha erre nincs lehetőségünk le is fagyaszthatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom