Gomba fasírt

A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a gomba fasírt talán kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A gombából készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban nagyobb mennyiséghez jutunk, vagy a piacon nagyon mutatósakat látunk. Pedig a gomba rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékony hatású, ezért is érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, így egész évben rendelkezésünkre áll a fagyasztóban.

Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.  

Egyszerű gombás fasírt recept

 Hozzávalók:

A gomba fasírtok elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a gombákat tisztítsuk meg, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket, folyó víznél öblítsük le és egy szűrőn csepegtessük le.
  2. Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és aprítsuk fel.
  3. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  4. Ezután egy nagyobb tálba tegyük bele a lecsepegtetett gombát és vágjuk apróbb darabokra.
  5. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát is.
  6. Majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Aki csípősebben szereti kevés chili paprikát is adhat hozzá.
  7. Az egészet egynemű masszává keverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen.
  8. Egy serpenyőben olajat hevítünk és kanállal lapos fasírtokat formázunk belőle.
  9. A forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Kínálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom