Gomba felhasználása

A gomba felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Bár a gomba szezontól függetlenül szinte egész évben elérhető. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, hiszen jótékony hatása elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

Gomba felhasználása – nyersen

A gomba felhasználása történhet párolva, főzve, sütve, de akár grillezve is. Nyers fogyasztása azonban nem ajánlott. Annak ellenére, hogy számos zöldség fogyasztása nyersen is jótékonyan hat a szervezet számára, a gomba csak mérsékelten tartozik ezek közé. Bár a boltban vásárolható termesztett csiperke tisztítás után problémamentesen fogyasztható nyersen. A vadon termő gombákkal azonban vigyázni kell, semmi esetre se fogyasszuk őket nyersen. Nemcsak emészthetetlenek, hanem sok közülük mérgező, ráadásul szalagféreg-fertőzést is kaphatunk tőle.

Gomba felhasználása párolva, főve, sütve

A gombát leggyakrabban párolva, főzve vagy sütve fogyasztjuk. Bár ez utóbbit jellemzően más zöldségekkel vagy húsokkal, önmagában kevésbe sütjük. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a gombakrémleves is. A gomba grillezése főleg az utóbbi időkben örvend nagy népszerűségnek, számos egyéb zöldség mellett. Sült feldolgozási módja esetén pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De ez az alapja a különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek egyaránt.

A gomba fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Bártan fűszerezzük!

A gomba tárolása

A gomba tárolása még hűtőben sem lehetséges túl hosszú ideig. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében fóliával lefedve még akár egy hétig is eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt. Ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésünkre és azt nem tudjuk megfőzni, felhasználni, érdemes lefagyasztani. Akár kiporciózva a későbbi felhasználást megkönnyítendő.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom