Gomba fesztivál

A gomba ugyan napjainkra egyre népszerűbb hazánkban is, bár az íze meglehetősen megosztó, ezért is van szükség a népszerűsítésére, melyre Gomba fesztivál is létrejött. A gomba szezonban az ország több településén is tartanak rendezvényeket a gomba népszerűsítésére, a termelők tiszteletére.

Hiszen a gomba már évezredek óta szolgál az emberiség táplálékául és hosszú ideje már hazai termesztése is jelentős. De nemcsak nagyüzemi, mivel otthon, házilag is termeszthetjük. A gomba ráadásul nagyon egészséges hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása mellett többféle betegség megelőzhető, ezért is ajánlott nemcsak szezonban, hanem azon túlmenően is fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel a szinte egész évben elérhető, de lefagyasztható, befőttként és szárítva is elrakható télire.

Gomba fesztivál – Bükkszentkereszt

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkszentkereszten – e gyönyörű Bükk-vidéki településen – évek óta megrendezésre kerül a bükkszentkereszti gombanapok. Mert bizony az ismertebb Levendula fesztivál vagy az Almafesztiválok mellett léteznek kevésbé ismertek, mint például a Céklafesztivál vagy akár a Sütőtök fesztivál. A gombás napokon, ezen a rendhagyó eseményen számos termelő kínálja portékáit és gombás ételek sokasága várja az érdeklődőket. Gombás ételekből készült versenyre is lehet nevezni. A portékák kínálása mellett számos érdekes programmal, zenei és egyéb táncos műsorokkal is várják az érdeklődőket.

Gomba fesztivál – Demjén

A Heves megyei településen a Korona Gomba fesztivál kerül évek óta megrendezésre. Helyszínéül az Egri Korona Borház Korona Kempingje szolgál. Itt is lehet főzőversenyre nevezni és az egész napos programok között óránként szervezett túrákat vezetnek a Korona Gomba telephelyére és termesztő házaiba. A fesztiválon a gomba termesztés iránt érdeklődőket is szívesen várják, különböző gépek és technológiák bemutatásával, előadásokkal. Elmaradhatatlan gomba vásár és bor- pálinka különlegességek is várják a látogatókat. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Ha pedig bevásárolni is tudtunk a termelőktől, akkor otthon akár el is rakhatjuk télire. A gomba ugyanis remekül fagyasztható, de száríthatjuk és befőtt is készíthető belőle. A gomba ráadásul rendkívül egészséges, melynek mindennapi fogyasztása igazán jótékonyan hat a szervezetünkre.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom