Gomba fűszerezése

Tartalomjegyzék

A gomba fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a gomba önmagában elég jellegtelen ízű és megosztó alapanyag. Bár sok háztartásban kedvelt konyhai alapanyag. Jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Ráadásul nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin– és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szervezetünkre.  

Gomba fűszerezése

A gombának is számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Bár jellemzően nem igényel sok fűszert, a só, bors, hagyma sok esetben bőven elegendő. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a fokhagyma, frissen őrölt fekete bors, rozmaring, kakukkfű, oregánó, szerecsendió és a különböző zöldfűszerek is remekül kiemeli az ízét. Aki a csípősebb ízeket kedveli bátran használhat mellé curryt, chilit és cayenne borsot is.

Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a gomba ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.

Gomba fűszerei

A gomba leggyakrabban használt fűszerei: a fokhagyma, bors és a hagyma.

Bazsalikom: az olasz – és mediterrán – konyha egyik alap fűszernövénye. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Kellemetlen szájszag és migrén esetén is hatásos. Rendkívül jól illik paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz.

Chili paprika: a chili por és szósz formájában is elérhető. Fő hatóanyaga – mely az erősségéért is felelős – a kapszaicin.

Fekete bors: A hazai fűszerek egyik legismertebbike, mely nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. A só mellett a leggyakrabban használt fűszereink egyike, mely szinte minden ételnél használható. Az egyik legerősebb zsírégető fűszer, mely antibakteriális, méregtelenítő és a megfázásnál is hatékony segítség.

Fokhagyma: a magyar konyha egyik alap fűszernövénye, mely szinte a legtöbb zöldséghez jól illik. Bármilyen sós cukkinis ételbe remekül megállja a helyét. Nemcsak ételízesítő, az egyik legjelentősebb gyógynövényünk is.

Rozmaring: nemcsak fűszernövényként, de gyógynövényként is jelentős. Emésztést segítő, epe működést fokozó, immunrendszer erősítő, vizelethajtó hatásairól ismert. Remek fűszere sült húsoknak, húsos raguknak, pácoknak, szószoknak, zöldségleveseknek és zöldséges ételeknek egyaránt.

Szerecsendió: Dél-Ázsiában őshonos, különleges aromájú fűszernövény. Jól illik a sajtos-, besamelmártásokhoz, szószokhoz. De finom ízt ad a spenótos, karfiolos, brokkolis ételeknek, a burgonyapürének egyaránt. A krémlevesek kedvelt fűszere. Néhány süteményben is használható.

De bátran használhatunk hozzá petrezselymet, fűszerpaprikát, köményt is.

Érdemes fűszerezését annak megfelelően változtatni, variálni, hogy milyen ételt készítünk a gombából.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez