Gomba hatása

A gomba hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban nagyon megosztó étel. Jellegtelen íze és állaga miatt sokan nem kedvelik. A gomba az a tipikus étel, amit vagy szeretnek, vagy nagyon nem. Pedig szinte egész évben elérhető, és számos módon, nagyon változatosan elkészíthető. Mindemellett pedig még a szervezetünk számára is igen hasznos a fogyasztása. Itthon is sokfelé gyűjtik a gombát a szezonban, de a piacok, zöldséges üzletek polcain is szinte egész évben elérhető. Hazánkban is sok helyen még maguk gyűjtik a gombát, ha nem vagyunk biztosak a fajta felismerésében érdemes bevizsgáltatni. Nemcsak az utóbbi évtizedekben vált kedvelt konyhai alapanyaggá.

A gomba – bár megosztó az íze miatt – nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznosvitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Főleg rendszeres fogyasztás mellett érezhető jótékony hatása.

A gomba hatása

Leginkább magas fehérjetartalmával jellemezhetjük, főleg az albumin jelenléte miatt. A gombákban sok a fehérje, viszont nincs bennük zsír és a szénhidrát tartalmuk is nagyon kevés. Éppen ezért kiváló választás fogyókúrás étrendbe is, mivel a kalória tartalmuk is alacsony. Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre. Ráadásul D-vitamin is megtalálható benne, és a kalcium, valamint foszfor tartalma miatt a felszívódása is megvalósul.

Többek között:

  • csökkenti a rossz koleszterinszintjét
  • jótékony a szív- és érrendszerre, májra és a hasnyálmirigyre egyaránt
  • segítség vérszegénység esetén, mivel nagyszerű vasforrás
  • rendszeres fogyasztása hatékony a mell- és prosztatarák megelőzésében
  • a csontrendszerre is jótékony hatású, mivel nagyszerű kalciumforrás
  • immunrendszer erősítő. mivel olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól
  • vérnyomásszabályozó hatását a benne található réz és vas kombinációja teszi lehetővé
  • tápláló, élénkítő

Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nincs benne zsír, koleszterin, kevés a szénhidrát tartalma, de sok fehérjét, vizet és rostot tartalmaz.

Gyógyászati javallatok:

  • hasznos vegetáriánus diéta esetén, amikor kevés kalóriát fogyasztunk, vagy olyan diétát követünk, ami kizárja a hús fogyasztását
  • vérszegénység, levertség
  • ásványianyag hiány

Ellenjavallatok:

  • kizárólag hatóságilag ellenőrzött, biztosan ehető gombát fogyasszunk
  • válasszunk fiatal példányokat
  • nem szabad túl sokat enni belőle, mert a gombafonal kitint tartalmaz, amit a szervezetünk nem tud hasznosítani, ezért megnehezíti az emésztési folyamatot
  • kisbabáknak sem ajánlott 1 éves kor alatt a fogyasztása

A gomba feldolgozása

A gomba felhasználása a fajtáktól függően, frissen, nyersen vagy főzve, párolva minimális olaj hozzáadásával lehetséges.

Az utóbbi időben pedig – ahogy a grillezés a szezonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – a grillezett gomba is egyre kedveltebb feldolgozási módja. Számos étel kedvelt alapanyaga, hiszen gyorsan, könnyen elkészíthető bármely formában.

De szárítva vagy por formájában használhatjuk ízszegény ételek fűszerezésére is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom