Gomba kalória

A gomba kalória tartalma nem túl magas, ezért a gomba még a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beépíthető. Ez nem minden zöldség esetén van így, ezért érdemes utána járni, hogy melyik zöldség milyen kalória értékkel rendelkezik.

Az egész évben kapható gomba fajták kalória tartalma eltér ugyan, de igazán alacsony. Az egyik legnépszerűbb gomba, a csiperke 10 dekagrammjában mindössze 22 kalória van. Összehasonlításképpen egy normál méretű alma kb. 50, egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz. 

A csiperke gomba kalória tartalma

10 dkg csiperke gomba az alábbi értékekkel bír:

  • 22 kcal
  • 3,1 g fehérje
  • 0,3 g zsír
  • 2,3 g szénhidrát (cukor: 2 g)
  • 1 g rost

A gomba glikémiás indexe: 0

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Ebből tehát látható, hogy a gomba cukorbeteg diéta esetében is bátran fogyasztható.

A gombát érdemes heti rendszerességgel fogyasztani. Így tudja jótékony hatását a szervezetünkre leginkább kifejteni. Ráadásul szinte egész évben elérhető és rendkívül jól felhasználható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom