Gomba nyersen vagy főzve

A gomba nyersen vagy főzve is alkalmas fogyasztásra. Bár jellemzően párolva vagy sütve, az utóbbi időben pedig grillezve is gyakran készítjük. Főleg így használjuk a különböző ételek alapanyagaként. Ráadásul számos étel kedvelt alapanyaga annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig a gomba nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin– és ásványianyag megtalálható benne.  Már babáknak is adható, igaz csak 1 éves koruk körül, nem az első zöldségek között. Magas rost tartalma a babák emésztésére is jótékonyan hat. Érdemes őket már ilyenkor megismertetni az ízével, akkor jobban fogják kedvelni a későbbiek során is.

Gomba nyersen vagy főzve felhasználva, fogyasztva

A gomba felhasználása történhet párolva, főzve, sütve, de akár grillezve is. Nyers fogyasztása inkább a termesztett csiperke fajtára korlátozódik. Ez a fajta ugyanis problémamentesen fogyasztható nyersen is a tisztítását követően. Azonban a vadon termő gombákat ne fogyasszuk nyersen! Részben azért, mert számos fajtájuk nyersen emészthetetlen, részben, mert sok közülük mérgező és mert szalagféreg-fertőzést is okozhat.

Annak ellenére, hogy számos zöldség fogyasztása nyersen is jótékonyan hat a szervezet számára, a gomba nem tartozik ezek közé. Nem igazán javasolt nyers fogyasztása, vagy legfeljebb nagyon kis mennyiségben. Vannak zöldségek, amik nyersen és párolva is rendkívül jótékonyak a szervezetünk számára. Ilyenek a paradicsom és a sárgarépa is. Azonban számos zöldség nyersen fogyasztva puffadást, görcsöket okozhat. Például a burgonya, vagy a spárga is, bár ez utóbbi kevésbé káros, mint a burgonya – vagy akár a különböző csírák is. A brokkoli, káposztafélék is nyersen fogyasztva puffadást, gyomorfájdalmakat és gázképződést is okozhat.

A gomba párolt, főtt felhasználása

A gomba a nyers állapotához akkor van a legközelebb – és így a vitaminok is akkor maradnak meg benne igazán – ha kíméletesen pároljuk. Valamint, ha néhány percig blansírozzuk. Ez utóbbi esetben – jeges vízbe szedve – a szép színe és roppanóssága is megtartható. A gombát szokás sütni, főzni is, de úgy kevésbé tartja meg értékes vitaminjait. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a gombakrémleves is. A rántott gomba vagy töltött gomba – megfelelő fűszerezést követően – akár önmagában, köretként is megállja a helyét.

Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezés számos formája. Sok zöldség – a padlizsán, cukkini, spárga, paprika stb. – is remekül elkészíthető grillen. Ilyen a grillezett gomba is. Érdemes kipróbálni, mert számos módon ízesíthető. Fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el.

Érdemes a gomba szezonban minél többször készíteni és fogyasztani, mivel a szervezet számára igazán jótékony hatású. Mely hatások főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek. Ráadásul könnyedén le is fagyasztható, így egész évben hozzájuthatunk az értékes zöldséghez. A gomba kalória tartalma pedig igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom