Tartalomjegyzék
A gomba párolása ennek az egészséges zöldségnek az egyik legegyszerűbb módja. Rendkívül egyszerűen és gyorsan megpárolhatjuk. A gomba éppen ezért is az egyik legkönnyebben feldolgozható konyhai alapanyag, készítsük akár köretként, akár főételként. A leggyakoribb elkészítési módja a különböző ízesítésű gombakrémlevesek, melyek számos módon variálhatók. Éppen ezért nagyon előnyös a hétköznapi gyors vacsorák során is, hiszen bárminek is készítsük fél óra alatt szinte minden formájában tálalható.
Ráadásul nagyon egészséges, mely számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Érdemes ezért a babákat is megismertetni az ízével. Bár nekik nagyjából 1 éves koruk körül javasolt először a fogyasztása.
Gomba párolása
Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni. Sütni is érdemes, akár egyéb zöldségekkel, húsfélékkel összesütve.
A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.
Hogyan pároljuk a gombát?
Célszerű mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.
Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.
A gomba párolásához szükséges idő: 8-10 perc. De ez fajta függő is. A laskagomba esetén hosszabb párolási idővel kell számolni. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána. A gomba fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Annál is inkább, mivel a gomba íze meglehetősen semleges.
A gomba párolása lépésről – lépésre:
- Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
- Közben készítsük elő a gombát: tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
- Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a gomba darabokat.
- Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
- 7-8 perc elteltével, mielőtt még a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
- Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.
Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.
Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:
- spenót, illetve leveles zöldségek: 3 perc
- zöldborsó: 3 perc
- spárga, zöldbab: 5-7 perc
- sárgarépa, fehérrépa: 8-10 perc
- burgonya: 8-10 perc
- brokkoli: 5-7 perc
Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez