Tartalomjegyzék
A gombás ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a gomba sütése is. Vajon hogyan és mennyi ideig kell sütni. Számos étel alapanyaga a gomba, van, amihez elég párolni vagy főzni, de sok esetben sütjük is. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A gomba szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de akár el is tehetünk belőle télire, ugyanis rendkívül jól fagyasztható.
Gomba télire
A gomba remekül lefagyasztható akár nyersen, főve, sütve is. Bár célszerű egy blansírozást követően fagyasztani. Ha nagyobb adagot készítettünk valamely ételből, azt is lefagyaszthatjuk, de azt célszerű minél előbb elfogyasztani. A blansírozva eltett gomba akár egy évig is eltartható a fagyasztószekrényben.
Gomba sütése
A friss gomba szinte egész évben elérhető a piacok bevásárlóközpontok polcain. Vásárolhatunk kisebb vagy nagyobb darabokat is. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. A barnás, fonnyadt példányok már nem frissek, azokat kerüljük el.
A gombát felhasználás előtt meg kell tiszítani, mely lehet pucolás vagy zöldségkefével történő óvatos átdörzsölés is. Kerüljük el hosszas áztatását a vízben, inkább folyóvíznél öblítsük át, különben szivacsos szerkezete miatt megszívja magát vízzel. Az öbítést követően szűrőben hagyjuk lecsepegni. Csak közvetlenül a felhasználást megelőzően tisztítsuk meg, különben megromlik.
A gombát akár darabolva, akár egészben is lehet sütni, grillezni egyaránt. Süthetjük önmagában vagy másféle zöldségekkel, húsfélékkel összesütve.
Gomba sütése – sütőben
Sütőben sütve nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 70 dkg gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
A sütőben sült gomba elkészítési lépései:
- A gombákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
- Közben a fokhagymát pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra.
- Majd melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
- Készítsünk egy sütőpapírral bélelt tepsit és helyezzük el benne a gomba darabokat.
- A fokhagymaszeleteket oszlassuk el rajta.
- Locsoljuk meg az olívaolajjal.
- Majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és keverjük össze.
- Süssük 15-20 percen keresztül, amíg a teteje kicsit meg nem pirul, félidőnél forgassuk meg.
Remek körete lehet sajtoknak, húsféléknek, halaknak egyaránt.
Gomba sütése – serpenyőben
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- kevés víz
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
A serpenyőben sült gomba elkészítése:
- A gombákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
- Közben a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón törjük össze.
- Forrósítsuk fel a serpenyőben az olajat és adjuk hozzá a fokhagymát.
- Pirítsuk fél percig.
- Majd adjuk hozzá a gomba darabokat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevergetve süssük 2 percig.
- Adjunk alá kevés vizet és fedő alatt magas hőfokon 4-5 percig pároljuk.
- Ezután kevés olajjal locsoljuk meg és fél percig fedő nélkül süssük át.
- Még melegen tálaljuk.
Készíthetjük grillezve is, akár kerti-, akár konyhai grillezőn. A grillezett gomba is remek körete a húsoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez