Gomba sütése 

A gombás ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a gomba sütése is. Vajon hogyan és mennyi ideig kell sütni. Számos étel alapanyaga a gomba, van, amihez elég párolni vagy főzni, de sok esetben sütjük is. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A gomba szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de akár el is tehetünk belőle télire, ugyanis rendkívül jól fagyasztható.

Gomba télire

A gomba remekül lefagyasztható akár nyersen, főve, sütve is. Bár célszerű egy blansírozást követően fagyasztani. Ha nagyobb adagot készítettünk valamely ételből, azt is lefagyaszthatjuk, de azt célszerű minél előbb elfogyasztani. A blansírozva eltett gomba akár egy évig is eltartható a fagyasztószekrényben

Gomba sütése

A friss gomba szinte egész évben elérhető a piacok bevásárlóközpontok polcain. Vásárolhatunk kisebb vagy nagyobb darabokat is. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. A barnás, fonnyadt példányok már nem frissek, azokat kerüljük el.

A gombát felhasználás előtt meg kell tiszítani, mely lehet pucolás vagy zöldségkefével történő óvatos átdörzsölés is. Kerüljük el hosszas áztatását a vízben, inkább folyóvíznél öblítsük át, különben szivacsos szerkezete miatt megszívja magát vízzel. Az öbítést követően szűrőben hagyjuk lecsepegni. Csak közvetlenül a felhasználást megelőzően tisztítsuk meg, különben megromlik.

A gombát akár darabolva, akár egészben is lehet sütni, grillezni egyaránt. Süthetjük önmagában vagy másféle zöldségekkel, húsfélékkel összesütve.

Gomba sütése – sütőben

Sütőben sütve nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 70 dkg gomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

A sütőben sült gomba elkészítési lépései:

  1. A gombákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
  2. Közben a fokhagymát pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra.
  3. Majd melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
  4. Készítsünk egy sütőpapírral bélelt tepsit és helyezzük el benne a gomba darabokat.
  5. A fokhagymaszeleteket oszlassuk el rajta.
  6. Locsoljuk meg az olívaolajjal.
  7. Majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és keverjük össze.
  8. Süssük 15-20 percen keresztül, amíg a teteje kicsit meg nem pirul, félidőnél forgassuk meg.

Remek körete lehet sajtoknak, húsféléknek, halaknak egyaránt.

Gomba sütése – serpenyőben

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés víz
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

A serpenyőben sült gomba elkészítése:

  • A gombákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
  • Közben a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón törjük össze.
  • Forrósítsuk fel a serpenyőben az olajat és adjuk hozzá a fokhagymát.
  • Pirítsuk fél percig.
  • Majd adjuk hozzá a gomba darabokat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevergetve süssük 2 percig.
  • Adjunk alá kevés vizet és fedő alatt magas hőfokon 4-5 percig pároljuk.
  • Ezután kevés olajjal locsoljuk meg és fél percig fedő nélkül süssük át.
  • Még melegen tálaljuk.

Készíthetjük grillezve is, akár kerti-, akár konyhai grillezőn. A grillezett gomba is remek körete a húsoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom