Gomba szárítása

A gomba szárítása is az egyik lehetséges módja a gomba télire való eltárolásának. Korábban a cukor elterjedése előtt főleg aszalással tartósították a gyümölcsöket. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, és már a Kínai Birodalomban is alkalmazták.  

Ezt a módszert már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán már a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.

A cukor megjelenésével azonban az aszalást egyre inkább háttérbe szorította a gyümölcsök befőzése. A nyári időszakban főleg cseresznyét, meggyet, őszibarackot, sárgabarackot tettek el télire, lekvárnak is. Ősszel a szilva, körte befőzésének volt nagy hagyománya.

Gomba szárítása recept

A gomba szárítása egy régóta használt módszer a gombák tartósítására. Készítése során a megtisztított friss gombákat vékony szeletekre vágjuk és napon – konyharuhára téve egymás mellé úgy, hogy ne érjenek össze a szeletek – vagy aszalóberendezés segítségével megszárítjuk. Napon szárítás esetén ez több napig is eltartó folyamat, mely során érdemes át is forgatni a szeleteket.  Felhasználása igazán sokrétű, levesek, szószók, mártások, saláták, de akár főételek kiegészítőjeként is elkészíthetjük.  De tökéletesen használható ledarálást követően ételek ízesítésére egyaránt. mivel pedig a szárítás csökkenti a gomba víztartalmát. így hosszabb ideig eltarthatók hűvös, száraz helyen tárolva. Ha nagyobb mennyiséghez jutunk és helyünk is van a fagyasztóban, a gomba akár le is fagyasztható.  

Hozzávalók:

  • 1 kg gomba tisztítás után ízlés szerint feldarabolva
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

TIPP: felhasználás előtt a szárított gombákat helyezzük vízbe 15-20 percre.

Szárított gomba tárolása

Mivel a szárítás csökkenti a gomba víztartalmát, így hosszabb ideig eltarthatók hűvös, száraz helyen tárolva. Akár papírzacskóban vagy vászonzsákban, száraz, szellős helyen, de légmentesen záródó befőttesüvegben egyaránt.

A fent megadott mennyiség tetszés szerint növelhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez