Gomba szezon

A gomba szezon már május végétől, június elejétől egészen októberig közepéig tart. A gomba nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, hiszen az immunrendszerünket is erősítjük általa. Ráadásul magas a fehérje tartalma, viszont kevés benne a szénhidrát, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Mivel pedig a kalória tartalma is alacsony, remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek is. Viszont nem könnyen emészthető, így babáknak inkább csak 1 éves kor körül javasolt adni.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Gomba szezon

Gombák nemcsak erdőben, de réteken, legelőkön, faanyagon és a mély avarban is találhatók. Már tavasztól kezdve gyűjthetők a különböző fajták, először a kucsmagombák, melyek csak ilyenkor szedhetők, ők az első gombák. Majd ezt követően májusban a sárga gévagomba is megtalálható a folyóparti füzesek alatt. A hosszan tartó esőzések után megjelennek a csiperkék, szegfűgombák és a pöfetegek is.

Ősztől az avarban jelennek meg az őzlábgombák – melyek főleg rántva nagyon finomak. Ezt követően a fagyos tuskókon szedhető még a téli fülőke is.

Természetesen a piacok, zöldséges üzletek polcain a termesztett gomba szinte egész évben elérhető. Ezek jellemzően a csiperke, laskagomba, az utóbbi időben azonban például az Ázsiában termesztett shiitake gomba is nagy népszerűségnek örvend.

Ha nem kapunk friss gombát, az üzletek polcain gomba befőtt, konzerv, illetve gombapor is megtalálható. Ez utóbbit ételek ízesítésére is használják.

Ha nagyobb mennyiséghez jutunk, érdemes télire eltárolni belőle. Remekül le is fagyasztható, ez a számos módon felhasználható kedvelt konyhai alapanyag.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom