Gomba tárolása

A gomba tárolása nem olyan egyszerű, mivel a megfelelő hőmérséklet mellett a páratartalomról is gondoskodni kell. Azonban, ha nagyon nedvesen tartjuk berothad, ha pedig ellenkezőleg, akkor teljesen kiszárad. De nem kell elkeseredni, mert a gomba szezontól függetlenül szinte egész évben kapható, ígyfolyamatosan hozzájuthatunk a friss zöldséghez. Ha nagyobb mennyiséghez jutottunk, amit nem tudunk elkészíteni, akár le is fagyasztható. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert a gomba rendkívül egészséges, ajánlott rendszeres fogyasztása.

Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül magas a rost és a víz tartalma is, mely igazán jótékony az anyagcsere és az emésztési folyamatokra is. Ezért – és mert a kalória tartalma sem túl magas – rendkívül jól alkalmazható diétás étrendek kiegészítőjeként is. Azonban ezek a jótékony hatások elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érzékelhetők a szervezetünk számára.

Gomba szedése

Bár a gomba a hazai erdőkben is szedhető, mégsem vagyunk egy gombaszedő nemzet. Pedig tartós esőket követő meleg időben biztosan sikerrel járunk. Azonban gombát akkor javasolt szedni, ha megbízhatóan felismerjük az ehető fajtákat és azt is ajánlott bevizsgáltatni gombaszakértővel. Ha mégsem magunk szednénk a piacokon, zöldséges üzletekben és a nagyobb élelmiszerláncok zöldséges részlegein is vásárolhatunk. Ha hazavittük érdemes minél előbb feldolgozni, elkészíteni. Sokáig ugyanis nem tartható el.

A gomba tárolása

A gomba tárolása nem bonyolult folyamat, de néhány dologra érdemes odafigyelni. Ugyanis, ha túlzottan nedves a közeg, akkor megrothadhat, ellenkezőleg pedig kiszáradhat a gomba. Éppen ezért ajánlott olyan csomagolásban tárolni, ami biztosítja a megfelelő szellőzést, ugyanakkor a vizet is képes felszívni. Erre az üzletekben kapható előre csomagolt gomba csomagolása tökéletesen megfelel.

Ha enélkül vesszük kimérve a piacon, akkor javasolt papírzacskóban hazaszállítani. Így a papír fel tudja szívni a felesleges nedvességet. Ebben az esetben pedig elkerülhető, hogy nyálkás legyen vagy bepenészedjen a zöldség. Így akár egy hétig is eltárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Azonban, ha látjuk, hogy mégsem tudnánk addig elhasználni, érdemes lefagyasztani.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Hagyma: A hagymát ládában, szétterítve, fokhagymát, fűszerpaprikát felfűzve, szellős helyen – tornácon, előszobában – felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Fűszernövény: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsök: Alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul, ezért inkább faládában, kartondobozban tartsuk.
  • Burgonya: jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd.

Régen a paraszti portákon a padláson szétterítve tárolták a lencsét, amíg meg nem száradt, akárcsak a diót, mogyorót. Manapság nem tárolunk be ilyen mennyiségeket, sőt a kiskerti termesztés sem jelentős. Bár az utóbbi időben az őszi betárolás is mindinkább háttérbe szorult, manapság mintha újra reneszánszát élné a különböző gyümölcsök, zöldségek téli tárolása.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom