Gomba termesztés

A gomba termesztés nemcsak nagyüzemi körülmények között történhet, mi magunk is termeszthetjük. A gomba ugyanis nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Bár a nagyon gyakori fogyasztása nem javasolt, érdemes rendszeressé tenni az étkezéseinkben. Ugyanis rendkívül jótékony hatású a szervezetünk számára. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így remek kiegészítője a diétás ételeknek és cukorbetegek is fogyaszthatják. Nemcsak szezonban – szinte egész évben – elérhető, a termesztésének köszönhetően. Így, ha nem magunk gyűjtjük, akkor sem kell aggódnunk, a zöldséges üzletekben egész évben hozzájuthatunk. Bár fagyasztva és szárítva is eltartható.

Gomba termesztés otthon

Gombát nemcsak nagyüzemi körülmények között termeszthetünk. Ha meg tudjuk számára teremteni otthon is az ideális környezetet, akkor mi magunk is nekiláthatunk. Ehhez sötét, nyirkos, nedves, páradús környezetet kell biztosítani számára. Ez lehet pince, garázs, de akár lépcsőház is, ahol a hőmérséklet 13-15 Celsius fok között van. Éppen ezért a termesztésére a legalkalmasabb időszak az ősz, ugyanis nyáron a pince is túl meleg számukra.

Gomba termesztése házilag – milyen fajtát használjunk?

A gomba otthoni termesztésére is a csiperke vagy a laskagomba a legmegfelelőbb fajta, őzlábbal például egyáltalán ne próbálkozzunk. Ehhez szükséges polietilén-zsák beszerzése, mivel ebben a gombazsákban a legegyszerűbb a nevelése.

A csiperke csírájával beszőtt zsák felszínét vízszintesre kell igazítani, és nyirkos fóliával betakarni. Majd 2 hétig szükséges 20-25 Celsius fokos hőmérsékletet biztosítani. Ezt követően a borítást le kell venni és 4-5 cm takarófölddel kell beborítani a zsákot. 10 nap elteltével a hőmérsékletet 17-18 Celsius fokra kell csökkenteni és a zsákok környékét szükséges kicsit meglocsolni vízzel is.

Ha a fólia elvált a tápközegtől, akkor célszerű felhasogatni, hogy a belül képződő gombáknak is helyet biztosítsunk a növekedéshez. A nedves közeget folyamatosan biztosítani kell, de úgy, hogy a gombákat ne érje víz. A termésidő 1-2 hónapig tart. Egy zsák akár 3-3,5 kg gombát is terem.

Az első szedést már a zsákok elhelyezését követő 32-38 napon megtehetjük. Majd további hullámokban jelentkeznek a termések. Csak akkor szedjük le a termést, ha a gomba kalapja alatt az úgynevezett fátyol már kitapintható. Ha beleszakad a gomba tönkje a földbe, azt is távolítsuk el.

A laskagomba fatönkön is nevelhető. Ebben az esetben a rönköket árnyékos, szélvédett helyen, háromnegyed részig a földbe kell ásni. A környezetét tartsuk állandóan nedvesen.

Termesztése azért is egyre népszerűbb, mert a gomba nagyon tápláló, koleszterinmentes és vegyszereket sem tartalmaz. Számos módon felhasználható, nagyon népszerű konyhai alapanyag. Ha nem tudjuk rögtön felhasználni, a leszedett terméseket le is fagyaszthatjuk, de szárítással is sokáig eltartható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom