Gomba tisztítása

Ha megvettük vagy gyűjtöttünk gombát feldolgozás előtt a gomba tisztítása az első feladat. Számos gomba fajta ismert, ezek között vannak vadon termők és termesztett gombák is. Egy részük nem ehető. Ezért érdemes bevizsgáltatni, ha magunk gyűjtjük és nem vagyunk biztosak benne, hogy ehetők-e. Mielőtt feldolgoznánk azonban el kell távolítanunk róla a szennyeződéseket, mely történhet pucolással vagy mosással, esteleg mindkettő együtt. A gomba rendkívül egészéges számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Ráadásul magas a fehérje, de alacsony a szénhidrát és kalória tartalma, így kiváló kiegészítője lehet diétás étrendeknek. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Bár az íze miatt elég megosztó étel.

Jó tudni, hogy a héj is tartalmazza az értékes anyagokat és ehető is, így nem feltétlenül kell megpucolni. Hazánkban a termesztett gombák közül a legismertebbek a csiperke-, laska-, vargánya, és az utóbbi időben az Ázsiában termesztett shiitake gomba is.

Hogyan történjen a gomba tisztítása?

Mossuk vagy pucoljuk? A termesztett gomba esetében elég egy alapos leöblítés, mivel tiszta környezetben fejlődik. A héj pedig alkalmas a fogyasztásra. Azonban arra figyeljünk mosás során, hogy ne hagyjuk sokáig ázni, inkább folyó víznél öblítsük, mert a szivacsos szerkezete megszívja magát vízzel, akkor pedig gumiszerűvé válik.

Gomba pucolása

Ha mindenképpen meg szeretnénk szabadítani a héjától, akkor pucolás helyett javasolt inkább a zöldségkefével való átdörzsölése. Így megmaradnak a héjban az értékes ízanyagok és annyi időt sem vesztegetünk el, mintha késsel álltunk volna neki.

Viszont mindenképpen érdemes azt is figyelembe venni már a tisztítása előtt, hogy mit készítünk belőle. Ugyanis, ha pirítva lesz, akkor nem szabad megmosni, inkább zöldségkefével kicsit átsikálni.

A gomba tárolása

Ha nem tudjuk feldolgozni, vagy maradnak részei, amit nem használtunk el, ne dobjuk ki. A rántott gombából visszamaradt tönkök például remek kiegészítői lehetnek egy rántottának, de hústöltelékbe is használhatjuk. Azonban arra érdemes figyelni, hogy a gomba hűtőszekrényben – megfelelő körülmények között tárolva – sem tartható 4-5 napnál tovább. Ha látjuk, hogy mégsem tudnánk addig elhasználni, érdemes inkább lefagyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom