Gomba vásárlása

A gomba vásárlása szinte egész évben lehetséges a zöldséges üzletekben, de akár magunk is gyűjthetjük. Bár ez utóbbi tevékenység izgalmas és hasznos is lehet, csak akkor élünk vele, ha biztosan felismerjük az ehető gombákat. Ezeket érdemes kosárba gyűjteni, ahol szellőzni is tudnak és nem törjük össze őket. De még így is ajánlott a gyűjtött gombák bevizsgálása, melyre a piacokon általában van lehetőség gombaszakértők által.

Gomba vásárlása

A vásárlás során – mely történhet nagyobb bevásárlóközpontok, üzletláncok zöldséges részlegein is – mindig győződjünk meg arról, hogy a gomba friss. Amennyiben már barnás foltok vannak rajta, nyálkásak vagy a nedvességtartalma láthatóan csökkent, már ne vásároljuk meg őket. Az egészséges, friss gomba számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár az íze nem különösebben karakteres, fűszerezésével számos különleges ízvilágú étel készíthető.  

Mikor vegyük?

Bár mindenki arra törekszik, hogy friss érett zöldséget, gyümölcsöt vásároljon. A gyümölcsök és zöldségek esetében is jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magadakciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Ezek általánosságban igazak a zöldségekre, gyümölcsökre, de nem a gomba esetében. Ha nem magunk gyűjtjük, akkor tudjuk megvenni, ha megtalálható a bevásárlóközpontok, piacok polcain.

A gomba tárolása

A gombát ajánlott olyan csomagolásban tárolni, ami biztosítja a megfelelő szellőzést, ugyanakkor a vizet is képes felszívni. Erre az üzletekben kapható előre csomagolt gomba csomagolása tökéletesen megfelel. Érdemes minél előbb felhasználni, mert megfelelő tárolás mellett sem tartható egy hétnél tovább.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom