Tartalomjegyzék
A gomba vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz, a kalória tartalma pedig igazán alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Bár nem tartozik a legnépszerűbb ételeink közé – főleg a gyerekek nem rajonganak étre – érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a gomba szezonban. Hiszen remekül fagyasztható is, mely lehetőséget ad a téli eltevésre. Bár szinte egész évben hozzájuthatunk frissen is.
Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Fűszerezzük bátran, mivel az íze jellegtelen önmagában. A gomba fűszerezése által azonban számos ízletes, különleges ízhatású ételt készthetünk. Remek fűszere a kakukkfű, fokhagyma, mely– bárhogy készítsük is el a zöldséget – jól harmonizál vele.
Gomba vitamin tartalma
A gomba rendkívül gazdag D-vitaminban. Mindemellett B- és C-vitaminokat is tartalmaz. Gazdag forrása a vasnak, káliumnak. De kalciumot is tartalmaz, mely fontos szerepet játszik a csontjaink egészséges fejlődéséért és egészségéért. Ráadásul a kalcium megfelelő mennyiségű bevitele nemcsak a csontritkulás kockázatát csökkent, hanem az ízületi fájdalmakat is.
A kalória tartalma is meglehetősen alacsony, sok rostot és fehérjét is tartalmaz. Ráadásul cukorbetegek is fogyaszthatják. Emiatt tökéletes étel fogyókúrás étrendekbe is.
Semleges íze lehetővé teszi széleskörű felhasználását, így tökéletes friss konyhai alapanyag kora nyártól egészen késő őszig.
Gomba hatása
A gomba hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Bár ez jellemzően csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes többször fogyasztani belőle akár heti rendszereséggel is. A megfelelően elkészített gomba ugyanis a változatos, egészséges étrend részét képezi.
Hatásai a szervezetre:
- csökkentheti az emlő- és prosztatarák kialakulásának kockázatát
- vércukorszint szabályozó
- erősíti az immunrendszert
- összetevőinek köszönhetően elengedhetetlen az egészséges csontok megőrzéséhez
- antioxidáns tartalma segítség az öregedés csökkentésében és a kopásos ízületi gyulladás ellen
Érdemes tehát bevenni a mindennapi étkezéseink közé. Annál is inkább mivel a gomba felhasználása igazán széleskörű. Számos ízletes étel alapanyaga, melyet könnyen és gyorsan elkészíthetünk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez