Gomba zöldség vagy gyümölcs

Itt az örök kérdés: a gomba zöldség vagy gyümölcs? A cukkinit, mint az uborkát vagy a sütőtököt jellemzően zöldségként fogyasztjuk, ami némileg egybevág bizonyos botanikai megállapításokkal, mivel virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.

Botanikai definíció szerint az a zöldség, aminél a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, ahol a levelét, vagy a sárgarépa, ahol a gyökerét.

Akkor most vajon a gomba zöldség vagy gyümölcs?

Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve inkább zöldség, mivel a gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző. Eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket – így a paradicsomot, és a tököt is – jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni.

De tudományos konszenzus nincs arra vonatkozóan, hogy a gomba a zöldségek közé sorolható-e. Érdekesség, hogy termésének fejlődése szempontjából a cukkini is inkább gyümölcs, hiszen a növény virágjából fejlődik ki és még magok is vannak benne. Ezek alapján viszont a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni.

Leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Akkor viszont a sütőtök is gyümölcs. De talán mégsem, hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, az avokádó, a paprika és a paradicsom is.

De mivel a zöldség nem botanikai kifejezés, így nem ellentmondás, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de zöldségnek tekintjük.

Érdekességek a nagyvilágból

Az Egyesült Államokban a dinnye például zöldség.

Az Amerikai Oklahoma államban ugyanis 883-ban különadót vetettek ki Amerikában az importált -ben kinyilvánították, hogy hivatalosan az ő állásfoglalásuk szerint a dinnye zöldség. Mivel a dinnye a tökfélék családjába tartozik akárcsak a cukkini, ezért a hivatalos állásfoglalás arról, hogy zöldség.

De nevezzük bár zöldségnek, vagy gyümölcsnek: azt bizonyosan ki lehet jelenteni, hogy az egyik legsokoldalúbban felhasználható, tápláló élelmiszerünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom