Gomba

A gomba már évezredek óta szolgál az emberiség táplálékául. De gombát nemcsak szedhetünk, termesztése házilag is lehetséges. A fogyasztása az utóbbi években egyre inkább növekszik, melynek okai között szerepel többek között, hogy tápláló, mégis koleszterinmentes és vegyszereket sem tartalmaz. Termesztésének köszönhetően szezonalitástól függetlenül, szinte egész évben hozzájuthatunk frissen is a zöldségesüzletekben, vagy nagyobb bevásárlóközpontok zöldséges részlegein.

Gomba fajták

A gombák fajtája elsősorban az ehető és nem ehető kategóriára osztható. Mielőtt arra adnánk a fejünket, hogy magunk indulunk gombászni, jó, ha alaposan felkészülünk a gomba fajták ismereteiből. Olyan sokféle ehető gomba fajta létezik, hogy nem lehet rájuk vonatkozóan általános jellemzőket felsorolni. A körülmények, a hagyományok, a helyi lehetőségek és az egyéni ízlés határozzák meg választásunkat. Hazánkban a legismertebb, legnépszerűbb fajták: a csiperke, laskagomba, vargánya, kucsmagomba, őzláb gomba, szegfűgomba. Bár ezeken kívül is számos fajtája létezik, elérhető.

A gomba vitamin tartalma

Magas rost és vitamin tartalma miatt a vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják annál is inkább, mivel első számú protein forrás lehet. Ugyanis az albumin magas jelenléte miatt rendkívül magas fehérje tartalommal rendelkezik.

Mindezek mellett cukrok, ásványi anyagok – kalcium, magnézium, nátrium, szilícium, kobalt, mangán, foszfor, klór, kálium, vas, réz, cink – valamint vitaminok, elsősorban D-vitamin is találhatók benne. Mindezek együttesen rendkívül jótékony hatásúak a szervezetünkre, így javasolt rendszeres fogyasztása az egészségünk megőrzése érdekében.

Fogyasztása hasznos vegetáriánus diéta esetében, amikor kevés kalóriát fogyasztunk vagy olyan étrendet követünk, ami kizárja a hús fogyasztását. De ajánlott vérszegénység, levertség, ásványianyag hiány esetén is. A kalória tartalma is alacsony, így cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.

Gomba felhasználása

A felhasználása igazán széleskörű, ugyanis kedvelt konyhai alapanyag. Nemcsak párolva, főzve, sütve, de az utóbbi időben grillezve is rendkívül népszerű. Bár az íze rendkívül megosztó, fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes kísérletezni. Bár az íze megosztó, fűszerezése által különleges ízvilágú ételeket készíthetünk. A gombás receptek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

Figyelmeztetések, ellenjavallatok

Kizárólag hatóságilag ellenőrzött, biztosan ehető gombát fogyasszunk. Válasszunk fiatal példányokat, melyeket minél előbb fel is használunk. A gomba ugyanis megfelelő tárolás mellett sem tartható el túl sokáig, azonban remekül fagyasztható.

Valamennyi fajtára vonatkozik, hogy nem szabad túl sokat enni belőle, mert a gombafonal kinint tartalmaz, amelyet a szervezetünk nem tud hasznosítani, ez pedig megnehezíti az emésztési folyamatot. Éppen ezért nem ajánlott babáknak sem a fogyasztása 1 éves kor előtt.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom