Gombamártás  

A gombamártás nemcsak húsos ételek mellé, de tésztához is kiváló választás. A gomba – legyen az bármely fajtája – rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőle a szezonban. Vagy eltenni télire, ugyanis remekül le is fagyasztható, de szárítással is tartósíthatjuk, sőt befőtt is készíthető belőle. A gombamártás számos módon variálható. Érdemes többféleképpen is elkészíteni, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebbet. A gomba ráadásul remekül fűszerezhető: a fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, de akár a chili is remekül kiemeli az ízét.

Egyszerű gombamártás recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg gomba
  • 6 dkg vaj
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 evőkanál tejszín
  • 6 dl zöldséglé
  • 1 dl fehérbor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • tárkony – ízlés szerint
  • chili pehely vagy por – ízlés szerint (elhagyható)

A tejszínes gombamártás elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A hagymát pucoljuk meg és vagdossuk apróra, a gombát is tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
  2. Majd a vajat olvasszuk fel kis lángon és adjuk hozzá a vöröshagymát.
  3. Pároljuk néhány perc alatt üvegesre és tegyük hozzá a felszeletelt gombát is.
  4. Fűszerezzük a sóval, borssal, tárkonnyal ízlés szerint és fedő alatt 6-8 perc alatt pároljuk puhára.
  5. Ha már elfőtte a kiengedett levét, akkor adjuk hozzá a fehérbort, keverjük el, majd az alaplével is öntsük fel.
  6. Forraljuk fel és keverjük bele végül a tejszínt is.
  7. Még melegen tálaljuk.

TIPP: Akár rozmaringgal, petrezselyemzölddel tovább ízesíthető, fűszerezhető, tálalásnál díszíthetjük is vele.

Rendkívül ízletes fasírtok, sült vagy grill húsok, sajtok, de akár halak, tészta mellé is. Akár fokhagymával is tovább ízesíthető.Érdemes kipróbálni, ha megmarad, hűtőben eltartható néhány napig. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez