Gombapaprikás

A gombapaprikás az egyik legnépszerűbb gombás étel. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető érdemes kipróbálni a nemcsak a gomba szezonban. Hiszen a gomba szinte egész évben könnyedén elérhető. Körete lehet rizs, főtt burgonya, tészta vagy nokedli is kinek-kinek egyéni ízlése vagy aktuális hangulata alapján. Készíthetjük akár hússal is. Mivel nem időigényes a hétköznapi gyors vacsorák sorába is felvehető recept.

A gomba ráadásul magas vitamin – és ásványianyag tartalommal bír, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, a fűszerezése által igazán izgalmas ízhatások érhetők el, érdemes próbálkozni. Ráadásul a gomba számos étel kiváló alapanyaga, bár meglehetősen megosztó étel.

Egyszerű gombapaprikás recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál sűrített paradicsom
  • olaj
  • só, bors – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint

A zamatos gombapaprikás elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
  2. A vöröshagymát is pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra.
  3. Az olajon a vöröshagymát pároljuk üvegesre és szórjuk meg fűszerpaprikával, keverjük össze és adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is.
  4. Majd adjuk hozzá a gombaszeleteket is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és fedő alatt pároljuk meg. Ha szükséges adjunk hozzá még vizet.
  5. Közben a lisztet keverjük csomómentesre kevés vízzel és a tejföllel együtt keverjük a párolt fűszeres gombához. Még egyet rottyantunk rajta és már készen is van.

TIPP: Tejfölös uborkasalátával kiváló választás!

Leginkább nokedlivel, főtt rizzsel passzol, de kínálhatunk mellé burgonyát, tésztát is. Frissen sült kenyérrel vagy bagettal is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Gömbapörkölt fagyasztása

A gompapörkölt vagy gombapaprikás akár le is fagyasztható, ha nagyon nagy adagot készítettünk.

Mire figyeljünk a gombás ételek fagyasztása során?

  • csak a teljesen kihűlt ételt fagyasszuk le
  • ne fagyasszunk le olyan ételt, ami tejszínnel vagy tejföllel készült (kicsapódhatnak a tejtermékek a fagyasztás során)
  • ha felengedtük az ételt, azt már ne fagyasszuk újra vissza
  • olyan mennyiségben porciózzuk ki, ahogy a későbbiek során elfogyasszuk, felhasználjuk
  • minél előbb fogyasszuk el, mert a hosszú távú fagyasztás minőségromláshoz vezethet
  • maximum három hónapig tárolható el

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom