Tartalomjegyzék
A gombapaprikás az egyik legnépszerűbb gombás étel. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető érdemes kipróbálni a nemcsak a gomba szezonban. Hiszen a gomba szinte egész évben könnyedén elérhető. Körete lehet rizs, főtt burgonya, tészta vagy nokedli is kinek-kinek egyéni ízlése vagy aktuális hangulata alapján. Készíthetjük akár hússal is. Mivel nem időigényes a hétköznapi gyors vacsorák sorába is felvehető recept.
A gomba ráadásul magas vitamin – és ásványianyag tartalommal bír, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, a fűszerezése által igazán izgalmas ízhatások érhetők el, érdemes próbálkozni. Ráadásul a gomba számos étel kiváló alapanyaga, bár meglehetősen megosztó étel.
Egyszerű gombapaprikás recept
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál sűrített paradicsom
- olaj
- só, bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
A zamatos gombapaprikás elkészítése lépésről – lépésre:
- A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
- A vöröshagymát is pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra.
- Az olajon a vöröshagymát pároljuk üvegesre és szórjuk meg fűszerpaprikával, keverjük össze és adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is.
- Majd adjuk hozzá a gombaszeleteket is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és fedő alatt pároljuk meg. Ha szükséges adjunk hozzá még vizet.
- Közben a lisztet keverjük csomómentesre kevés vízzel és a tejföllel együtt keverjük a párolt fűszeres gombához. Még egyet rottyantunk rajta és már készen is van.
TIPP: Tejfölös uborkasalátával kiváló választás!
Leginkább nokedlivel, főtt rizzsel passzol, de kínálhatunk mellé burgonyát, tésztát is. Frissen sült kenyérrel vagy bagettal is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
Gömbapörkölt fagyasztása
A gompapörkölt vagy gombapaprikás akár le is fagyasztható, ha nagyon nagy adagot készítettünk.
Mire figyeljünk a gombás ételek fagyasztása során?
- csak a teljesen kihűlt ételt fagyasszuk le
- ne fagyasszunk le olyan ételt, ami tejszínnel vagy tejföllel készült (kicsapódhatnak a tejtermékek a fagyasztás során)
- ha felengedtük az ételt, azt már ne fagyasszuk újra vissza
- olyan mennyiségben porciózzuk ki, ahogy a későbbiek során elfogyasszuk, felhasználjuk
- minél előbb fogyasszuk el, mert a hosszú távú fagyasztás minőségromláshoz vezethet
- maximum három hónapig tárolható el
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez