Gombás ételek

A gombás ételek főleg a gomba szezonban népszerűbbek, pedig, pedig egész évben ajánlott lenne a fogyasztásuk. A gomba ugyanis nagyon egészséges, bár az íze megosztó, vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Általánosságban pedig elmondható, hogy az utóbbiak vannak többségben. Pedig a gomba hatása a szervezetre igazán jótékony, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mindemellett a kalória tartalma is alacsony, így nemcsak diétás étrendek remek kiegészítője, de cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Gombás ételek – levesek

A gombás ételek legnépszerűbbjei a levesek és a pürék. A gombaleves ráadásul számos ízesítésben különbözőképpen gazdagítva sokféle étel alapjául szolgálhat. Elkészítésében a leghosszabb időt az talán a tisztítása és darabolása adja – természetesen az adott fajtáknak megfelelőn – ezenkívül rendkívül gyorsan, könnyedén az asztalra tudjuk varázsolni. A gomba fűszerezésének köszönhetően pedig érdemes többféleképpen is készíteni, mivel teljesen különböző ízhatások érhetők el. Lehet hússal – kolbásszal, tarjával, füstölt csülökkel – vagy hús nélkül, gazdagon zöldségezve, vagy anélkül készíteni, de nagyon népszerű a gombakrémleves is. Ezek mind tovább variálhatóak egyéb zöldségekkel, húsokkal, vagy akár tésztákkal is.

Gombás ételek – főételek

A legismertebb gombás főétel a gombapörkölt mellett talán a rántott gomba és a töltött gomba. Ezek szintén többféleképpen is készíthetők. De egyéb nagyon ízletes egytálételeket is készíthetünk belőle, ilyen például a gombás rizottó, a tejszínes gombás tészta vagy a különböző gombasaláták is. Ez utóbbiak nagyon ízletesek és akár önmagában is fogyaszthatók. Készülhetnek tejfölösen vagy majonézesen, hússal vagy hús nélkül, de akár köretként is. Köretnek készíthetjük párolva, sütve, de az utóbbi időben a grillezett gomba is nagy népszerűségnek örvend. Remekül illik egyéb grillezhető zöldségekkel vegyesen is, pl. padlizsán, cukkini, paprika stb. Érdemes ezeket is bátran fűszerezni, bár, ha mártogatóst készítünk mellé, elég azt fűszerezni.

Gombás ételek fagyasztása

A gomba – bár szinte egész évben hozzájuthatunk – el is rakható. Ha nagyobb mennyiséghez jutunk, amit nem tudunk rögtön feldolgozni, akkor remekül fagyasztható, de ki is szárítható. Sőt gomba befőttet is készíthetünk belőle. Érdemes kipróbálni!

A gombás ételeket akár le is fagyaszthatjuk.

Mire figyeljünk?

  • csak a teljesen kihűlt ételt fagyasszuk le
  • ha tejföllel, tejszínnel készült, akkor ne fagyasszuk, ugyanis a tejtermékek a fagyasztás során kicsapódhatnak, ami minőségromlást eredményezhet
  • ha egyszer már felengedtük az ételt, ne fagyasszuk újra vissza
  • porciózzuk ki a későbbi felhasználásnak, fogyasztásnak megfelelő mennyiségben

Maximum 3 hónapig tároljuk így az ételeket, mert minél hosszabb ideig tároljuk annál inkább valószínű, hogy minőségi romlás lép fel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom