Gombás pizza

A gombás pizza az az étel, melyből a gyerekek is kérnek majd, érdemes kipróbálni. Főleg, ha a gomba egyébként nem tartozik a kedvenceik közé és ebből az egészséges zöldségből csak csempészve tudunk adni nekik. Mert bizony a gomba nagyon egészséges, számos a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes belőle nemcsak a gomba szezonban fogyasztani – de ott mindenképp – mivel remekül fagyasztható és így egész évben könnyedén hozzájuthatunk.

A gombás pizza receptje

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag por élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • só – ízlés szerint

Hozzávalók a szószhoz:

  • 3-4 dl tejföl
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors – ízlés szerint

A feltéthez:

  • 2-3 db gomba
  • 1 pirospaprika (vagy bármilyen)
  • sonka vagy szalámi, bármi egyéb ízlés szerint
  • 20 dkg mozzarella
  • 1 marék parmezán

A gombás pizza elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az élesztőt 1 teáskanál cukorral langyos vízben felfuttatjuk.
  2. Közben a lisztet tálba szitáljuk, majd a liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová beleöntjük az élesztőt, majd ízlés szerint sózzuk és 2 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát.
  3. Meleg helyen konyharuhával letakarva 2 órán át pihentetjük, kelesztjük.
  4. Addig a gombát megtisztítjuk, óvatosan megmossuk, majd lecsepegtetjük.
  5. Aztán a kívánt méretűre és formájúra felszeleteljük. Meg lehet pirítani kevés olajon, de nyersen is tehetjük a tésztára.  
  6. Majd elkészítjük a szószt: ehhez először a fokhagymákat megpucoljuk és fokhagymanyomón összenyomjuk.
  7. A tejfölt elkeverjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és belekeverjük az összezúzott fokhagymát is.
  8. A tepsit kenjük ki olajjal és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  9. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságra és kenjük meg a fokhagymás tejfölös szósszal.
  10. Majd rakjuk rá a gomba szeleteket. (Tehetünk rá még bármilyen feltétet – főtt tojást, tarját, sonkát, kukoricát, egyéb zöldségeket stb.).
  11. A reszelt sajttal szórjuk meg és az előmelegített sütőbe tegyük be 20-25 percre. (A sütési idő függ a tészta vastagságától is).

Jó étvágyat hozzá!

TIPP: Készíthetjük paradicsomos szósszal is. A tetejét díszíthetjük friss rukkolával.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom