Tartalomjegyzék
A gombás pizza az az étel, melyből a gyerekek is kérnek majd, érdemes kipróbálni. Főleg, ha a gomba egyébként nem tartozik a kedvenceik közé és ebből az egészséges zöldségből csak csempészve tudunk adni nekik. Mert bizony a gomba nagyon egészséges, számos a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes belőle nemcsak a gomba szezonban fogyasztani – de ott mindenképp – mivel remekül fagyasztható és így egész évben könnyedén hozzájuthatunk.
A gombás pizza receptje
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag por élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- só – ízlés szerint
Hozzávalók a szószhoz:
- 3-4 dl tejföl
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors – ízlés szerint
A feltéthez:
- 2-3 db gomba
- 1 pirospaprika (vagy bármilyen)
- sonka vagy szalámi, bármi egyéb ízlés szerint
- 20 dkg mozzarella
- 1 marék parmezán
A gombás pizza elkészítése lépésről – lépésre:
- Az élesztőt 1 teáskanál cukorral langyos vízben felfuttatjuk.
- Közben a lisztet tálba szitáljuk, majd a liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová beleöntjük az élesztőt, majd ízlés szerint sózzuk és 2 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát.
- Meleg helyen konyharuhával letakarva 2 órán át pihentetjük, kelesztjük.
- Addig a gombát megtisztítjuk, óvatosan megmossuk, majd lecsepegtetjük.
- Aztán a kívánt méretűre és formájúra felszeleteljük. Meg lehet pirítani kevés olajon, de nyersen is tehetjük a tésztára.
- Majd elkészítjük a szószt: ehhez először a fokhagymákat megpucoljuk és fokhagymanyomón összenyomjuk.
- A tejfölt elkeverjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és belekeverjük az összezúzott fokhagymát is.
- A tepsit kenjük ki olajjal és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságra és kenjük meg a fokhagymás tejfölös szósszal.
- Majd rakjuk rá a gomba szeleteket. (Tehetünk rá még bármilyen feltétet – főtt tojást, tarját, sonkát, kukoricát, egyéb zöldségeket stb.).
- A reszelt sajttal szórjuk meg és az előmelegített sütőbe tegyük be 20-25 percre. (A sütési idő függ a tészta vastagságától is).
Jó étvágyat hozzá!
TIPP: Készíthetjük paradicsomos szósszal is. A tetejét díszíthetjük friss rukkolával.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez