Gombás receptek

A gombás receptek nemcsak az utóbbi időben nagyon népszerűek. A gomba ugyanis már ősidők óta szolgál táplálékul. Szinte az egész világon megtalálható és szezonban számos helyen maguk gyűjtik az emberek. Hazánkban is egyre inkább reneszánszát élik a gyűjtögetések, legyen az bodzavirág, csipkebogyó vagy akár gomba is. A gomba szezonban sok háztartásban ez az egyik fő alapanyag, melyből készülnek a különböző finomságok. Bár szezonon túl is, szinte egész évben kapható. Azonban akár le is fagyaszthatjuk. Nagyon egyszerűen gyorsan elkészíthető, számos finom fogás remek alapanyaga. Bár elsősorban a gombakrémleves és a rántott gomba népszerű, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.

Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzésért, hiszen a gomba hatása a szervezetre igazán jótékony. Mivel olyan antioxidánsok is megtalálhatók benne, melyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásatól. Ezenkívül az immunrendszert is erősítik. Ráadásul a kalória tartalma alacsony, így remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek is.

Gombás receptek

A gomba ideális fogyasztási módjai

Főleg párolva, főzve vagy sütve. Készülhet belőle leves, krémleves, pörkölt, rizottó, krém és püré egyaránt. De remek alapanyaga a különböző rakott vagy tésztás ételeknek.

A gomba nyersen fogyasztva kevésbé ajánlott. Ne főzzük bő vízben, inkább érdemesebb kíméletesen párolni, így a benne található értékes vitaminok is jobban megmaradnak. Így adva alapot a sokféle étel elkészítéséhez. Készíthetjük sültek, fasírtok mellé köretnek, akár gombás rizottónak, de egyéb zöldségekkel önmagában is fogyasztható.

Gombás receptek – főételek

A gomba önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Süthetjük, vagy grillezhetjük is, de tésztával keverve – akár tejszínes gombás tésztaként és egyéb módokon variálva – is rendkívül változatos.

Rakott ételként is népszerű, bár talán kevésbé, mint például a zöldbab, de érdemes így is kipróbálni. Készíthetjük darált hússal vagy füstölt húsokkal rétegezve, vagy hús nélkül tojással, más zöldségekkel kiegészítve. Lehet tejfölös vagy tejszínes, tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!

A különféle gombás tészták is számos variációban, ízesítéssel elkészíthetők, szinte meg sem lehet unni. Szintén rendkívül nagy népszerűségnek örvend a gombás pizza is, mely számos feltéttel nagyon változatosan készíthető el, akár egyéb zöldségekkel, húsfélékkel gazdagítva is. A gomba tényleg a lehetőségek tárházát adja, érdemes minél többféleképpen készíteni. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez