Tartalomjegyzék
A gombás rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a gomba szezonban. Könnyen és gyorsan elkészíthető, így akár hétköznapi gyors vacsorának is jó választás. A gomba egész évben elérhető szezonalitástól függetlenül, így bármikor készíthető ez az egyszerű étel is. Ráadásul a gomba rendkívül egészséges, a kalória tartalma alacsony, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a gombát szereti, biztosan nem fog csalódni.
Egyszerű gombás rizottó recept
Hozzávalók:
- 25 dkg rizottó rizs
- 40 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 6 dl zöldséglé
- 1,5 dl fehérbor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kakukkfű, petrezselyem egyéb zöldfűszerek – ízlés szerint
- parmezán sajt – elhagyható
A gombás rizottó elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a gombát tisztítsuk meg.
- Aztán a hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összenyomjuk.
- Majd az olívaolajat felhevítjük egy fazékban és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Azzal is pirítjuk egy percig.
- Ezután hozzáadjuk a rizst, azzal is pirítjuk egy keveset majd felöntjük a borral és zöldséglé felével.
- Fedjük le fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
- Közben a gombát szeleteljük össze.
- Egy serpenyőben kevés olajon a gombát pirítsuk pár percet, sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá kakukkfüvet is, majd keverjük a kész rizottóhoz.
- Keverjük össze őket és még néhány percig lefedve pihentessük.
- Ha szükséges ízlés szerint tovább ízesítjük.
Parmezánnal megszórva, még melegen tálaljuk. Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként – akár további zöldségekkel keverve – is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez