Gombás rizottó  

A gombás rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a gomba szezonban. Könnyen és gyorsan elkészíthető, így akár hétköznapi gyors vacsorának is jó választás. A gomba egész évben elérhető szezonalitástól függetlenül, így bármikor készíthető ez az egyszerű étel is. Ráadásul a gomba rendkívül egészséges, a kalória tartalma alacsony, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a gombát szereti, biztosan nem fog csalódni.

Egyszerű gombás rizottó recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 40 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 dl zöldséglé
  • 1,5 dl fehérbor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • kakukkfű, petrezselyem egyéb zöldfűszerek – ízlés szerint
  • parmezán sajt – elhagyható

A gombás rizottó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a gombát tisztítsuk meg.
  2. Aztán a hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összenyomjuk.
  3. Majd az olívaolajat felhevítjük egy fazékban és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Azzal is pirítjuk egy percig.
  4. Ezután hozzáadjuk a rizst, azzal is pirítjuk egy keveset majd felöntjük a borral és zöldséglé felével.
  5. Fedjük le fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
  6. Közben a gombát szeleteljük össze.
  7. Egy serpenyőben kevés olajon a gombát pirítsuk pár percet, sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá kakukkfüvet is, majd keverjük a kész rizottóhoz.
  8. Keverjük össze őket és még néhány percig lefedve pihentessük.
  9. Ha szükséges ízlés szerint tovább ízesítjük.

Parmezánnal megszórva, még melegen tálaljuk. Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként – akár további zöldségekkel keverve – is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom