Gombás tészta

A gombás tészta rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató étel, ideális választás, ha nincs sok időnk, de finomat szeretnénk enni. Bár a gomba semleges íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és hatása jótékony a szervezetünkre. Magas vitamin- ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen fagyasztva, befőttként, de frissen is egész évben elérhető.

Egyszerű gombás tejszínes tészta – recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti (vagy bármilyen) tészta
  • 25 dkg gomba
  • 5 dkg reszelt sajt + a tálaláshoz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1 tojássárgája
  • kevés citrom frissen facsart leve
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • friss koktél paradicsom a díszítéshez – elhagyható

A tejszínes gombás tészta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
  2. Amíg a tészta fő a gombát tisztítsuk meg, folyó víznél öblítsük át, szűrjük le, szeleteljük össze a kívánt méretűre.
  3. Majd egy serpenyőben az olívaolajon pirítsuk meg a felszeletelt gombát.
  4. Addig pucoljuk meg a fokhagymát és fokhagymatörőn zúzzuk össze.
  5. Adjuk a gombához és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  6. Pároljuk puhára.
  7. Majd egy tálba öntsük bele a tejszínt, adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük össze alaposan és adjuk hozzá a reszelt parmezánt (vagy más sajtot) is.
  8. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal és a szerecsendióval is.
  9. Ha elkészült a tészta szűrjük le és hagyjuk lecsöpögni.
  10. Majd adjuk a tésztát a gombás raguhoz és alaposan keverjük össze.
  11. Végül adjuk hozzá a tejszínes szószt is és azzal is keverjük össze.
  12. Majd a félbevágott koktél paradicsommal díszítve még melegen tálaljuk.   

Akár a parmezánnal – vagy füstölt reszelt sajttal – megszórva a tetején is kínálhatjuk. Gazdagíthatjuk sonkával, tarja kockával egyaránt. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez