Grillezett gomba

A grillezett gomba nagyon egyszerűen, gyorsan asztalra kerülő fogás. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a gomba fűszerezése adja meg az ízét igazán. Ugyanis ennek a zöldségnek önmagában kicsit semleges íze van. A különböző ételeknek megfelelően ízesítve azonban remek fogások készíthetők belőle. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a gomba mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Figyeljünk a gomba vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A fonnyadt, nedvességet vesztett zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni. A legalkalmasabbak a nagyobb fejű – portobello vagy óriás csiperke – gombák, de bármelyik megfelelő.

Egyszerű grillezett gomba receptje

Hozzávalók:

  • 5-6 db nagyobb fejű gomba
  • 1 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • kávéskanálnyi őrölt rozmaring
  • kevés összezúzott fokhagyma vagy 1 kávéskanálnyi fokhagymapor

A grillezett gomba elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
  2. Majd a gombákat tisztítsuk meg a szennyeződésektől, mossuk meg óvatosan, csepegtessük le.
  3. Keverjük össze a szójaszószt az ecettel és az olajjal.
  4. Majd adjuk hozzá a fűszereket és alaposan keverjük össze.
  5. Forgassuk meg ebben a pácban a lecsepegtetett gomba fejeket, ha még szükséges ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Hagyjuk állni őket a szószban 8-10 percig.
  7. Ezután tegyük őket a grillrácsra és gyakori forgatás mellett 8-10 perc alatt süssük ropogósra. Félidőnél forgassuk meg őket.

TIPP: Készíthetjük előre bepácolva is – például balzsamecettel – így intenzívebb ízt érhetünk el.

Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, spárga, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Kínálhatunk mellé különböző ízesítésű mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Készíthető serpenyőben, sütőben vagy konyhai grillen is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez