Tartalomjegyzék
A grillezett gomba nagyon egyszerűen, gyorsan asztalra kerülő fogás. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a gomba fűszerezése adja meg az ízét igazán. Ugyanis ennek a zöldségnek önmagában kicsit semleges íze van. A különböző ételeknek megfelelően ízesítve azonban remek fogások készíthetők belőle. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a gomba mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Figyeljünk a gomba vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A fonnyadt, nedvességet vesztett zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni. A legalkalmasabbak a nagyobb fejű – portobello vagy óriás csiperke – gombák, de bármelyik megfelelő.
Egyszerű grillezett gomba receptje
Hozzávalók:
- 5-6 db nagyobb fejű gomba
- 1 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
- 1 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál balzsamecet
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kávéskanálnyi őrölt rozmaring
- kevés összezúzott fokhagyma vagy 1 kávéskanálnyi fokhagymapor
A grillezett gomba elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
- Majd a gombákat tisztítsuk meg a szennyeződésektől, mossuk meg óvatosan, csepegtessük le.
- Keverjük össze a szójaszószt az ecettel és az olajjal.
- Majd adjuk hozzá a fűszereket és alaposan keverjük össze.
- Forgassuk meg ebben a pácban a lecsepegtetett gomba fejeket, ha még szükséges ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Hagyjuk állni őket a szószban 8-10 percig.
- Ezután tegyük őket a grillrácsra és gyakori forgatás mellett 8-10 perc alatt süssük ropogósra. Félidőnél forgassuk meg őket.
TIPP: Készíthetjük előre bepácolva is – például balzsamecettel – így intenzívebb ízt érhetünk el.
Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, spárga, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Kínálhatunk mellé különböző ízesítésű mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Készíthető serpenyőben, sütőben vagy konyhai grillen is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez