Tartalomjegyzék
A juhtúróval töltött gomba nagyon népszerű étel a gombás ételek között. A gomba kedvelt zöldség a konyhában, hiszen könnyen, gyorsan elkészíthető fogásokat varázsolhatunk belőle. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, mivel a gomba hatása a szervezetre igazán jótékony. Aki kevésbé kedveli annak is érdemes különböző fűszerezéssel kipróbálni, hogy megtalálja a számára megfelelőt. Ugyanis fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú ételeket varázsolhatunk belőle. Ezt a töltött gombát is számos módon készíthetjük, gazdagíthatjuk, variálhatjuk, akár az otthoni készleteinknek megfelelően.
Egyszerű juhtúróval töltött gomba recept
Hozzávalók:
- 10-12 nagyobb fej gomba
- 50 dkg juhtúró
- 10 dkg húsos szalonna
- 5 evőkanál panírmorzsa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- néhány szál metélőhagyma díszítésnek – elhagyható
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- olívaolaj a sütéshez
A töltött gombafejek elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a gombákat tisztítsuk meg, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket, a tönkjüket tegyük félre, folyó víznél öblítsük le a gombafejeket és egy szűrőn csepegtessük le.
- Közben a petrezselyemzöldet, metélőhagymát is mossuk meg és aprítsuk fel.
- A fokhagymát pucoljuk meg és vagdossuk apróra.
- A szalonnát vágjuk kisebb kockákra.
- Ezután egy nagyobb tálba tegyük bele a juhtúrót, villával nyomkodjuk össze és adjuk hozzá a fokhagymát, petrezselyemzöldet, kenyérmorzsát és alaposan keverjük össze.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Majd adagoljuk bele a gombafejekbe a keveréket.
- Kenjünk ki egy tepsit olajjal és állítsuk bele a megtöltött gombafejeket.
- 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sül.
TIPP: A tetejét megszórhatjuk az összevagdalt metélőhagymával vagy petrezselyemzölddel.
Kínálhatjuk önmagában akár mártogatóssal, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez