Kucsmagomba  

A kucsmagomba főleg tavasszal szedhető, egész Európában elterjedt gomba fajta, mely Észak-Amerikában is őshonos. Hazánkban főleg erdőkben, erdőszéleken, réteken, füves területeken fordul elő. Bár jellegzetes formájáról könnyen felismerhető, ha magunk gyűjtjük, érdemes gombaszakértővel bevizsgáltatni. Különlegesen fűszeres illatú, finom ízű gomba, mely azonban nyersen nem fogyasztható! Ezért célszerű mindig párolni vagy főzni feldolgozása előtt.

Kucsmagomba jellemzői

A kucsmagomba egyedi hólyagos szerkezete miatt könnyen felismerhető. A felső része, a kalapja tojásdad formájú, barázdált szélű, fehéres, szürkésbarnás színű. Jellemzően 2-8 cm átmérőjű, kerekded, kupolaszerű sapkájú és barnás színű. A kalap széle, ahogy a növény öregszik kifelé hajlik, a belseje sárgás vagy szürkés színű. Könnyen felismerhető a világos színű, belül üreges, sima felszínű tönkjéről. Érdemes azonban csak szakember által bevizsgált gombát fogyasztani, mert néhány hasonló kinézetű gomba mérgező lehet.

A kucsmagomba felhasználása

A kucsmagombát kizárólag jól átsütve vagy főzve fogyasszuk, mivel nyersen mérgező lehet. Elkészítése során figyeljünk arra, hogy alaposan megpucoljuk, mivel a kalap alatt lévő rész rostos lehet. Megfelelően elkészítve, és fűszerezve ízletes, aromás fogásokat készíthetünk belőle. Illata hasonlít a mogyoróéra, az íze pedig – a legtöbb gomba semleges ízével ellentétben – finom, fűszeres. Leginkább levesek, mártások, szószok készítéséhez használják, de kiválóan alkalmas bármilyen főételhez is. A kucsmagombás raguleves, kucsmagombás tészta és a mártással készült húsételek mind kiváló választások ebből az ízletes gombából. Ízesítéséhez jól passzolnak az erős fűszerek, mint például a fokhagyma, rozmaring és a kakukkfű is. Kiválóan szárítható, melyet porrá őrölve levesek, mártások fűszerezésére is használható.

 A kucsmagomba vitamin tartalma

Ennek a fajtának is számos jótékony hatása van a szervezetünkre, mivel vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Kitűnő forrása a káliumnak, kalciumnak, magnéziumnak és rostokban is gazdag. Kálium- és foszfortartalmának köszönhetően javíthatja a szív- és érrendszer egészségét, illetve segíthet a vérnyomás szabályozásában. Emellett magas C- és D-vitamin tartalma miatt igen hasznos lehet az immunrendszer erősítésében is.

Arra figyeljünk, hogy csak hatóságilag ellenőrzött, biztosan ehető gombát fogyasszunk. Válasszunk fiatal példányokat, melyeket minél előbb fel is használunk. A gomba ugyanis megfelelő tárolás mellett sem tartható el túl sokáig, azonban remekül fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom