Laskagomba  

A laskagomba az egyik legismertebb és legelterjedtebb gomba fajta, melyet széleskörben termesztenek világszerte. Többféle színben és termőhelyen előfordul, ennek megfelelőn lehet fehér, szürke, barnás színű. Kalapja jellemzően 5-15 cm átmérőjű, krémes színű, kagyló alakú. A lemezek fehéresek vagy sárgásak, szélesek, a tönk kezdetéig lefutnak. Egyedei csoportosan, egymás fölött, csomókban, jellegzetes kagyló alakban jelennek meg. Vadon elsősorban őszi-téli gomba, így jellemzően szeptembertől márciusig a lombos és tűlevelű erdőkben, élő- vagy elhalt fák ágain, tuskóján terem. Főleg az északi mérsékelt övben fordul elő. Enyhe téli és kora tavaszi hónapokban is előfordul. A fogyasztása az utóbbi években egyre inkább növekszik, melynek okai között szerepel többek között, hogy tápláló, mégis koleszterinmentes és vegyszereket sem tartalmaz.

Laskagomba vitamin tartalma

A laskagomba kedvező élettani hatása, erőteljes, intenzív íze miatt az utóbbi időben egyre népszerűbb. Összetételében hasonlít a csiperke gombához, de annál könnyebben emészthető. Fehérjéjének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, így remekül illeszthető vegetáriánus étrendbe. Magas a fehérje tartalma, és alacsony a kalória tartalma, így remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek egyaránt. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Magas kálium tartalma miatt vesebetegek étrendjében csak korlátozottan szerepelhet.  

Gazdag forrása a B-vitaminoknak, C- és D-vitamint is tartalmaz. Kálium, magnézium, foszfor, cink, alumínium, bór és réz tartalma is jelentős. De megtalálható benne nátrium és szelén is.

Porát a kínai orvoslásban érrendszer erősítésre, végtag merevségek, görcsök kezelésére használták. Jótékonyan hat a vér koleszterinszintjére, immunrendszer erősítő hatása is van.

Érdemes rendszeresen fogyasztani mert ízletes konyhai alapanyag, mely íze a fűszerezésével még különlegesebbé tehető. Ezenkívül tápanyagokban gazdag és pozitív hatásokkal rendelkezik, melyek segítenek az egészségünk megőrzésében.

A laskagomba felhasználása

A laskagomba is széleskörben felhasználható a konyhában, ízletes és sokoldalú élelmiszerként. Akár párolva, főzve, sütve, de arra figyeljünk, hogy az idősebb példányok kissé rágósak és nehezen emészhetők. Ezeket érdemesebb vagy apróra vágva vagy darálva tenni az ételbe. De szárítani és porrá törni is lehetséges, így fűszerként is használhatjuk. Bár az íze rendkívül megosztó, fűszerezésével igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes kísérletezni. Bár az íze megosztó, fűszerezése által különleges ízvilágú ételeket készíthetünk. A gombás receptek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

Arra figyeljünk, hogy csak hatóságilag ellenőrzött, biztosan ehető gombát fogyasszunk. Válasszunk fiatal példányokat, melyeket minél előbb fel is használunk. A gomba ugyanis megfelelő tárolás mellett sem tartható el túl sokáig, azonban remekül fagyasztható.

Valamennyi fajtára vonatkozik, hogy nem szabad túl sokat enni belőle, mert a gombafonal kinint tartalmaz, amelyet a szervezetünk nem tud hasznosítani, ez pedig megnehezíti az emésztési folyamatot. Éppen ezért nem ajánlott babáknak sem a fogyasztása 1 éves kor előtt. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom