Nyers gomba

A nyers gomba fogyasztása vajon milyen hatással van a szervezetünkre? Bizonyos ételek – hús, tojás, tésztafélék – melyek nyers fogyasztása megbetegedéseket okozhat. Azonban a zöldségek, gyümölcsök nagy részét kifejezetten nyersen érdemes fogasztani. Bár ezek között is vannak olyanok – például a sárgarépa, paradicsom, spenót vagy a spárga is – melyek főtt, vagy sült állapotban is rendkívül egészségesek és jótékonyan hatnak a szervezet számára. Főleg a sárga színűek esetében igaz, hogy a bennük található béta-karotin szint – mely az A vitamin elővitaminja – magasabb főtt állapotában, mint nyersen.

A burgonya nyers fogyasztása nem kifejezetten egészséges, a burgonyának csak a gumója fogyasztható! A termése, szárai, levelei mind mérgezőek, ugyanis szolanin található bennük. Ez a gumók zöld héja alatt és a csírák környékén is felhalmozódhat, így a zöldes héjat vastagon le kell hámozni a burgonyáról és bő vízben főzni meg. A szolanin már kis mennyiségben is mérgező, ezért mindenképpen érdemes feldolgozva – sütve, főzve, párolva – fogyasztani a burgonyát.

Nyers gomba fogyasztása

A gombákat nyersen nem tudja a gyomrunk rendesen megemészteni. Ennek ellenére előfordul nyers fogyasztása is – főleg salátákba vagy díszítésként. Főleg a termesztett fajták esetében – leginkább a csiperke fajtánál – lehetséges a nyers fogyasztás. Ez a fajta ugyanis problémamentesen fogyasztható nyersen is alapos tisztítását követően. Azonban a vadon termő gombák nyers fogyasztását mindenképpen kerüljük el! Ugyanis ezeknek számos fajtája nyersen emészthetetlen, valamint sok közülük mérgező és ráadásul akár szalagféreg-fertőzést is okozhat.

A nyers gomba fagyasztása

A fagyasztás a tartósítás egyik formája, mely már igen régóta ismert és alkalmazott eljárás a világ számos területén. Amíg a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, addig a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Számos zöldség gyümölcs fagyasztva is remekül eltárolható hosszabb ideig. Azonban a gomba fagyasztása előtt is érdemes blansírozni és úgy eltenni, bár nyersen is fagyasztható. De sült és főtt állapotában is remekül eltárolhatjuk így. Ráadásul a későbbi felhasználásának megfelelően ki is porciózhatjuk az adagokat.

Hogyan történjen a gomba lefagyasztása?

Először is alaposan tisztítsuk meg a friss gombákat, ügyelve arra, hogy ne áztassuk, csak folyóvízben mossuk. Ugyanis a gombák megszívhatják magukat vízzel és ez nem tesz jót az ízüknek. Ha megmostuk papírtörlőn vagy konyharuhán itassuk fel róluk a nedvességet.

Majd tetszőleges méretben vágjuk fel őket. Akár egyben is maradhatnak attól függően, hogyan szeretnénk a későbbiekben felhasználni.

Ezután egy tálcára tegyük a gomba darabokat úgy, hogy ne érjenek össze és tegyük őket fagyasztóba. Ha megfagytak, akkor már dobozokba vagy zacskókba szedhetjük őket a későbbi felhasználási mennyiséget figyelembe véve.

A fagyasztott gomba akár 1 évig is eláll a fagyasztószekrényben, de érdemes azért minél előbb felhasználni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom