Őzláb gomba  

Az őzláb gomba az egyik legismertebb és legkedveltebb ehető gomba fajta. Származása Európában és Ázsiában található, de az elmúlt évtizedekben széles körben termesztik Észak-Amerikában és más országokban is. Az őzláb gomba számos élőhelyen megtalálható, beleértve az erdőket, mezőket, akár a kerteket is. Feltűnő, igen nagy, hosszú tönkű, esernyőszerű gomba. Kalapja közepén csúcsos, barna, pikelyekkel borított, a többi részén, világos alapon barna, kígyóbőrszerűen mintázott. (Jó tudni, hogy a hozzá hasonló piruló őzláb és a mérgező kerti őzláb tönkje nem mintázott.) Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul gumós, és rajta eltolható gyűrű látható.

Őzláb gomba felhasználása

Az őzlábnak csak a kalapja ehető. Ugyanis a tönkje túl kemény, rostos. Ez utóbbiakból szárítva és porrá zúzva remek gombaport készíthetünk ételek fűszerezésére, ízesítésére.

Az őzláb kalapja remek rántott gomba alap, mely készülhet a hagyományos panírozási módszerrel, de akár sörbundában, sima paprikás lisztben vagy palacsintatésztában egyaránt. Főzve kevésbé ajánlott, mivel kalapbőre hosszas főzés ellenére is általában kellemetlenül rágós marad. Éppen ezért, ha mégis főzzük, akkor hagyjunk rá elég időt és ne vegyítsük más gomba fajtákkal az egyenetlen főzési idő miatt. Frissen fogyasztva salátákban vagy főzve levesekhez, ragukhoz, mártásokhoz, vagy akár grillezve is kiváló ízű.

Az őzláb gomba vitamin tartalma

Az őzláb gomba is rendkívül tápláló, és magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú. Többek között A-, C- és D-vitamint is tartalmaz. Magas a fehérje tartalma, és kevés benne a kalória, így ideális kiegészítője diétás étrendeknek. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Az őzláb gomba egészségügyi előnyei közé tartozik a vérnyomás csökkentése, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, az immunrendszer erősítése és az ízületi gyulladás enyhítése. Emellett segíthet a testsúly csökkentésében és az emésztőrendszer egészségének javításában is. Nemcsak ízletes és tápláló, hanem számos jótékony hatása is van, ami miatt érdemes kipróbálni és beilleszteni az étrendünkbe. Így nemcsak új ízeket próbálhatunk ki, de az egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk.

Arra figyeljünk, hogy csak hatóságilag ellenőrzött, biztosan ehető gombát fogyasszunk. Válasszunk fiatal példányokat, melyeket minél előbb fel is használunk. A gomba ugyanis megfelelő tárolás mellett sem tartható el túl sokáig, azonban remekül fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom