Panírozott gomba fagyasztása

A panírozott gomba fagyasztása akkor lehet jó megoldás, ha nagyobb adagot készítettünk, de nem tudjuk elfogyasztani. Sok zöldségnél a télire való eltevés egyik módja a fagyasztás, befőzés vagy a savanyítás is, de a gomba esetében ez nem szükséges, mivel szinte egész évben hozzájuthatunk. Bár mint minden zöldség és gyümölcs esetében a gombát is szezonban lehet a legkedvezőbb áron megkapni. Bár a gomba szinte egész évben elérhető, ha más nem befőtt vagy szárított formában. Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a gomba jótékony hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Panírozott gomba fagyasztása

Kész ételeket is fagyaszthatunk. Ezáltal a felesleget eltesszük és nem dobjuk ki az ételt. Érdemes a későbbi fogyasztásnak megfelelően porciózni az adagokat dobozokba vagy zacskókba.

A panírozott ételek esetében érdemes elősütni az ételt és csak azt követően fagyasztani le. Érdemes ehhez a sütőt használni, ahol sütőpapírra helyezzük a panírozott gombákat és félig átsütjük őket. Majd hagyjuk teljesen kihűlni és ezután dobozoljuk/zacskózzuk be őket és már mehet is a fagyasztóba.

A felhasználás előtt nem kell kiengedni, maximum 10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten és még fagyott állapotban mehet a nem túl forró olajba. Ha az olaj nagyon forró, akkor a bundája megéghet, miközben a zöldség nem sül át. A sütést követően már fogyasztható is!

Ezzel a módszerrel bármilyen panírozott zöldség lefagyasztható.

Rántott gomba fagyasztása

Abban az esetben, ha már készre sütöttük a gombákat és így nem sikerült elfogyasztani, akkor is lefagyaszthatjuk őket. Viszont ilyenkor is érdemes forró olajban átsütni.

Gomba fagyasztása

A gomba – ahogy számos egyéb zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez a gombára, de az olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga is. Ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le.

A gomba fagyasztásának lépései:

  • a fagyasztáshoz kisebb, sérülésmentes darabokat válasszunk
  • majd távolítsuk el a szennyeződéseket és óvatosan alaposan mossuk meg
  • daraboljuk fel a későbbi felhasználásnak megfelelően
  • adagoljuk őket dobozba vagy zacskóba, zárjuk le és tegyük a mélyhűtőbe

TIPP: Érdemes felcímkézni a dobozokat vagy zacskókat, hogy mihez tettük el és mikor fagyasztottuk le.

Ha szeretnénk, hogy jobban megmaradjon a gomba zamata, akkor blansírozva tegyük el.

A blansírozott gomba fagyasztásának lépései:

  • töltsünk vizet egy nagyobb lábosba és forraljuk fel
  • adjunk hozzá kevés frissen facsart citrom levét
  • közben egy tálba készítsünk elő jeges vizet
  • ha felforrt tegyük bele a gombát kb. 3 percig hagyjuk benne majd a jeges vízzel megtöltött tálba szedjük át őket
  • hagyjuk benne őket addig, ameddig kihűlnek
  • majd egy szűrőkanállal szedjük ki és csepegtessük le
  • konyharuha vagy papírtörlő segítségével töröljük szárazra
  • tegyük egy tálcára őket egy rétegben és rakjuk be a mélyhűtőbe előfagyasztásra
  • ha megdermedtek, akkor tegyük át őket dobozokba vagy zacskókba

TIPP: Pirítva is lefagyaszthatjuk a gombát. Akkor az elkészülését követően hagyjuk kihűlni és csak utána dobozoljuk be őket a megfelelő adagokra méretezve.

A gomba fagyasztva legfeljebb 1 évig tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom