Rántott gomba

A rántott gomba az egyik legismertebb gombás étel. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így remek hétköznapi gyors vacsora recept is. Ráadásul a gomba nagyon egészséges zöldség, rendszeres fogyasztása jótékony hatású a szervezetünkre. Ha lehetőségünk van rá érdemes friss zöldséget vásárolni és rögtön fel is használni. Sokáig ugyanis nem tárolható. Többféléből is készíthetjük – akár variálva is – de leginkább a vargánya, csiperke, őzláb alkalmas a kirántáshoz. Arra figyeljünk azonban, hogy az őzlábnak csak a kalapja rántható, a tönkje nem. Igazán gyorsan elkészíthető, laktató étel. Akár önmagában is kínálhatjuk, de remek feltétele lehet a különböző köreteknek is. Tartármártást is kínálhatunk mellé.

Egyszerű rántott gomba receptje

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csiperke gomba
  • 2 db tojás
  • 10-12 dkg panír morzsa
  • 10-12 dkg liszt
  • 1 evőkanálnyi tej
  • só, bors – ízlés szerint
  • olaj – a kisütéshez

A rántott gomba elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a gombákat tisztítsuk meg és daraboljuk fel. (Lehet csak a fejeket is kirántani és a tönköket eltenni egy krémleveshez, vagy húsok töltelékének, rántottához stb.)
  2. Majd tegyük a lisztet egy tálba és keverjünk hozzá kevés borsot.
  3. A tojásokat egy másik tálba verjük fel, sózzuk és kevés tejjel hígítsuk.
  4. A harmadik tálba öntsük bele a zsemlemorzsát.
  5. Majd a darabolt gombákat a szokásos módon először meg kell forgatni a lisztben, majd a tojásban és végül a zsemlemorzsában.
  6. Ezután felforrósított bő olajban közepes lángon nagyjából 3 perc alatt készre sütjük. Félidőnél fordítsuk át a másik oldalára, hogy egyenletesen süljön meg mindkét oldala.

Önmagában, vagy mártogatóssal kínálva is remek étel. Aki szereti az erős ízeket a tojást kevés chilivel is ízesítheti. Számos módon ízesíthető, fűszerezhető. Körete lehet burgonyabárhogy elkészítve – vagy rizs egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Rántott gomba sütőben

A rántott gomba sütőben is süthető. Ebben az esetben egy tepsit sütőpapírral ki kell bélelni. Vékonyan meglocsolni olajjal, majd elhelyezni a bepanírozott gomba darabokat vagy fejeket rajta. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sül. Félidőnél érdemes megforgatni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez