Szárított gomba

A szárított gomba kiváló alapanyag a konyhában. Elkészítése rendkívül egyszerű, csak áztassuk vízbe a felhasználás előtt és máris használható levesek, szószok, mártások, főételek vagy saláták ízesítésére. Fűszerezése által igazán különleges ízhatásokat kölcsönöz az ételeknek. Ha nagyobb mennyiségű gombához jutunk a szezonban, érdemes a gombát szárítással tartósítani. A gomba rendkívül egészséges ugyanis, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Gazdag rostvan és vitaminokban, ásványi anyagokban. Különösen a D-vitamin tartalma jelentős. Emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek eredményesek a szabad gyökök ellen.

Szárított gomba készítése

A szárítás az egyik lehetséges módja a gomba eltárolásának. Korábban a cukor elterjedése előtt főleg aszalással tartósították a gyümölcsöket. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, és már a Kínai Birodalomban is alkalmazták.  

Ezt a módszert már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán már a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.

A cukor megjelenésével azonban az aszalást egyre inkább háttérbe szorította a gyümölcsök befőzése. A nyári időszakban főleg cseresznyét, meggyet, őszibarackot, sárgabarackot tettek el télire, lekvárnak is. Ősszel a szilva, körte befőzésének volt nagy hagyománya.

Gomba szárítása recept

A gomba szárítása egy régóta használt módszer a gombák tartósítására. Készítése során a megtisztított friss gombákat vékony szeletekre vágjuk és napon – konyharuhára téve egymás mellé úgy, hogy ne érjenek össze a szeletek – vagy aszalóberendezés segítségével megszárítjuk. Napon szárítás esetén ez több napig is eltartó folyamat, mely során érdemes át is forgatni a szeleteket.  Felhasználása igazán sokrétű, levesek, szószók, mártások, saláták, de akár főételek kiegészítőjeként is elkészíthetjük.  De tökéletesen használható ledarálást követően ételek ízesítésére egyaránt. mivel pedig a szárítás csökkenti a gomba víztartalmát. így hosszabb ideig eltarthatók hűvös, száraz helyen tárolva. Ha nagyobb mennyiséghez jutunk és helyünk is van a fagyasztóban, a gomba akár le is fagyasztható.  

Hozzávalók:

  • 1 kg gomba tisztítás után ízlés szerint feldarabolva
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

TIPP: felhasználás előtt a szárított gombákat helyezzük vízbe 15-20 percre.

Szárított gomba tárolása

Mivel a szárítás csökkenti a gomba víztartalmát, így hosszabb ideig eltarthatók hűvös, száraz helyen tárolva. Akár papírzacskóban vagy vászonzsákban, száraz, szellős helyen, de légmentesen záródó befőttesüvegben is könnyen eltartható. Akár hónapokig is eláll és mindig kéznél van, ha szükségünk van rá.  

A fent megadott mennyiség tetszés szerint növelhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom