Szarvasgomba  

A szarvasgomba az egyik legértékesebb ehető gomba fajta, melynek különlegessége, hogy a föld alatt csírázik és fejlődik. Évezredek óta ismert és fogyasztott, már az ókori Római birodalom idején is közkedvelt ínyencség volt, de vágykeltő hatást is tulajdonítottak ennek a gombának. Az erdei fák gyökereivel él szimbiózisban. Napjainkra számos vállalkozás foglalkozik a mesterséges szarvasgoba termesztéssel. A konyha gyémántjának is nevezik, mivel fűszerként alkalmazzák a csúcs gasztronómiában. Főleg az olasz- és a francia konyha kedvelt fűszere. Ára a valódi gyémánthoz hasonlóan, rendkívül magas az átlagember számára szinte megfizethetetlen.

Szarvasgomba jellemzői

Ez a föld alatti gomba fajta, mely a fák, cserjék gyökereivel él szimbiózisban, vagyis kölcsönösen segítik egymás fejlődését. Leginkább a tölgyesekben, bükkösökben érzik jól magukat, de a mogyoró, gyertyán, feketefenyő és hársfák alatt is jól fejlődnek. Jellemzően a talaj felszíne alatt 10-30 cm-re találhatóak a növényi részek külső gyökérzetén elhelyezkedve. Szabályos vagy szabálytalan gumó alakú képződmények, szemölcsösen rücskös. Színe – fajtától függően – az egészen világostól a feketéig terjed. Belseje is lehet üreges, egészen tömör egyaránt.

Szarvasgomba keresés

Régen – amikor még a malacokat a tölgyesekbe hajtották makkozni – a disznók túrták ki az illatos, finom csemegét, ugyanis rendkívül jó szaglásuk van. Később kifejezetten szarvasgomba keresés céljából is kihajtották a disznókat, de ők jellemzően meg is ették, amit találtak. Ekkor kezdtek el kutyákat kiképezni a szarvasgomba keresésére. Ugyanis a kutya is rendkívül ügyesen kiszimatolja az értékes gombát, de mint táplálék nem érdekli. A szarvasgomba számos országban védettséget élvez, így gyűjtésére is különböző szabályozások érvényesek. De ugyanígy külön szabályok vonatkoznak a szarvasgomba gyűjtő kutyák alkalmazására is.

A legtöbb fajta a mérsékelt égövi területeken fordul elő. Hazánkban is vannak szarvasgomba termesztő vállalkozások, de érdemes tudni, hogy sok esetben 10-15 év is kell ahhoz, hogy a spórával beoltott facsemete gyökérzetén elkezdjen teremni a szarvasgomba. Hazánkban jellemzően a nyári szarvasgomba található meg. Mely júliustól decemberig szedhető. Főleg lombos erdőkben, tölgyesekben, bükkösökben, de kedveli a gyertyánt, mogyorót és feketefenyőt, hársakat is.

A szarvasgomba felhasználása

A szarvasgombát érdemes minél előbb elfogyasztani, mert folyamatosan veszít értékes aromájából. Hőkezelésnek nem szabad kitenni, mert 60 fok fölött szintén veszít aromájából. Nagyon vékonyan vágva vagy reszelve használják az ételek tetején, mint különleges fűszert. Remekül illik semleges ízvilágú ételekhez, de kiemeli a vadas ételek ízét is. Egyes szarvasgomba fajok desszertek ízesítésére is használhatók.

Számos formában tartósítják – szárítva, sós folyadékban, olajban, zsírban – de akár különböző pástétomok formájában is. Azonban bármilyen formában szeretnénk is hozzájutni azzal számolni kell, hogy az ára rendkívül boros lesz.

Hazánkban a kulináris felhasználása jellemző, így főleg éttermek, gasztronómiai szakemberek használják gyakran ízesítőként és díszítésként a különféle ételekhez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom