Vargánya

A vargánya gomba igazán ízletes, kedvelt gomba fajta. Hívják úrigomba vagy medveorrú gombának, de vergányának és Erdélyben hiribának is. Az enyhe éghajlatú területek fenyveseiben, árnyékos erdeiben található meg leggyakrabban. A tavaszi és őszi időszakban lehet gyűjteni, de csak azokat a példányokat, amelyek biztosan ehetőek. A legtermetesebb, legkiadósabb étkezési gombák közé tartozik. Érdemes az összegyűjtött gombát gombaszakértővel bevizsgáltatni és csak azután használni fel. A nagyobb piacokon megtalálhatók gomba bevizsgálók is.

Vargánya jellemzői

A vargánya kezdetben gömb alakú kalapja 5-25 cm nagyságú, majd kiterül, világos sötétbarna, sokszor foltos, sima felületű. Akár a 40 cm kalap átmérőt is elérheti. Nedvesen, illetve öregebb állapotában tapadós, ragadós. A tönkje 3-30 cm hosszúságú, 3-6 cm vastagságú, hengeres, hasas formájú fehéres vagy világosbarna színű. A tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet látható. Júniustól októberig gyakran találkozhatunk vele főleg esős időszakot követően.

Vargánya vásárlása

Ha nincs lehetőségünk szedni, a piacokon vagy nagyobb élelmiszerüzletekben, zöldségeseknél is megvásárolható. A vargánya kiváló alapanyaga lehet leveseknek, főételeknek, salátáknak egyaránt.

Legjobb frissen elkészíteni és fogyasztani, de ha nincs erre lehetőségünk hűtőszekrényben néhány napig romlás nélkül tárolható. De ha nagyobb mennyiséghez jutunk, akár le is fagyasztható, de szárítással is tartósíthatjuk.

Vitain tartalma, egészségre gyakorolt hatása

Érdemes rendszeresen fogyasztani mert ízletes konyhai alapanyag, mely íze a fűszerezésével még különlegesebbé tehető. Ezenkívül tápanyagokban gazdag és pozitív hatásokkal rendelkezik, melyek segítenek az egészségünk megőrzésében. Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban is gazdag, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Számos a szervezet számára jótékony hatással bír, többek között vérnyomás csökkentése és immunrendszer erősítése.

Arra figyeljünk, hogy csak hatóságilag ellenőrzött, biztosan ehető gombát fogyasszunk. Válasszunk fiatal példányokat, melyeket minél előbb fel is használunk. A gomba ugyanis megfelelő tárolás mellett sem tartható el túl sokáig, azonban remekül fagyasztható.

Valamennyi fajtára vonatkozik, hogy nem szabad túl sokat enni belőle, mert a gombafonal kinint tartalmaz, amelyet a szervezetünk nem tud hasznosítani, ez pedig megnehezíti az emésztési folyamatot. Éppen ezért nem ajánlott babáknak sem a fogyasztása 1 éves kor előtt. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gomb%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom